Már most készülj a nyári hallásvédelemre

  • 14.05.2017
  • Bordohányi Alexandra

Az időjárás egyre melegszik, és lassan beköszönt a nyár is, amely hallásunk és fülünk védelmének szempontjából kockázatosabb időszak. Éppen ezért érdemes már most felkészülnünk rá, milyen veszélyei vannak a szezonnak, hogy időben meg tudjuk ezeket előzni.

Napsütés

Sokan felejtik el, hogy naptejezni nem csak az arcunkat és a testünket szükséges, hanem kimondottan ügyelni kell a kiálló testrészeinkre is, mint az orr vagy a fülek. A fül benaptejezését ugyanis igen gyakran elfelejtik az emberek, pedig az érzékeny és vékony bőr, amely ezt a részünket fedi, igen könnyen leéghet, és ezek után kophat, viszkethet, és fájdalmasan gyógyul. A fülleégés pedig a bőrrák kockázatát is magával hordozza, éppen azért, mert hajlamosak vagyunk rá, hogy elhanyagoljuk ennek a területnek a védelmét. A naptejezés és egy nyári kalap viszont tökéletes megoldás: utóbbi még a napszúrástól is megvédi viselőjét.

Víz

A belső hallószerveink és a hallójáratunk nyáron főként a víz kockázatának van kitéve, legyen szó akár strandról, tengerről vagy uszodáról. A klóros vízzel különösen vigyázni kell, mivel a víz okozta fülgyulladásért, azaz a fül-otitistért főként ez lehet a felelős – az úszodavíz különösen a száraz bőrű emberekere veszélyes, mert nekik kevesebb a fülzsírjuk, így a baktériumok könnyedén a hallójárataikba kerülnek. A sós víz amilyen hatékony a füldugulás esetében, mert segít megszabadulni a fülzsírtól és a szennyeződésektől, de éppen emiatt szintén fogékonyabbá tehet a baktériumok okozta fertőzésre, hiszen a túl tiszta fület nem védi semmi a kórokozóktól. A hidegvíz fülünkbe jutva akár szédülést is okozhat, ezért a strandokon érdemes vigyázni, hiszen emiatt akár komoly balesetet is szenvedhetünk.

A nyári zajok

A legtöbb fesztivált nyáron tartják, ezért a hallásunk védelme érdekében fontos észben tartanunk néhány szabályt, ha magunk is szívesen látogatunk el ezekre a rendezvényekre. Az első és legfontosabb, hogy lehetőleg ne a hangfalak, erősítők elé álljunk, hiszen egy hangosabb rockkoncert akár még maradandó halláskárosodást is okozhat, de a napokig tartó fülcsengés sem a legkellemesebb tünet. A koncertek között érdemes egy kis pihenőt adni a hallásunknak, és sétálni egyet a fesztivál kevésbé hangos területein.

Fülápolás

Nyáron is fontos, hogy rendszeresen megtisztítsuk a fülünket, a hallójáratainkat. Ha gyakran kipucoljuk a fület, kevesebb az esélye, hogy felhalmozódik benne a fülzsír, így a füldugulástól is kevésbé kell tartanunk. A fülgyertya nagyon hatékony módja a fülünk tisztántartásának, de érdemes nyáron vigyázni vele, és használata után kerülni a strandot néhány napig, mert annyira ki tudja takarítani a fülünket, hogy az fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák