Természetes védelem a halláskárosodás ellen

  • 21.11.2014
  • Varga Zsófia

Kutatók és tudósok már rég megállapították, hogy hosszabb ideig tartó fokozott zajterhelés halláskárosodást okozhat, valamint a halláscsökkenés kiváltója is.

A fokozott zajterhelés szabad gyököket hoz létre, ezek gyorsítják az öregedési folyamatot. A savas molekulák a sejtek szintjén támadják meg a szervezetet. Negatív hatással vannak a test minden részére, így a hallásra is. Fontos, hogy az étkezésink kellő mennyiségű antioxidánst tartalmazzanak, ezek segítik a szabad gyökök elleni küzdelmet, csökkentik a hallással szembeni negatív hatást, lassítják az öregedés folyamatát. A tudósok még mindig nem tudják, pontosan milyen kapcsolat van az antioxidánsok és a szabad gyökök között, de egyértelműen hatással van egyik a másikra.

A zaj okozta halláskárosodás

Gyakran hosszú ideig vagyunk zajnak kitéve, bizonyos frekvenciánál pedig ez halláskárosodáshoz vezethet. A magas frekvenciájú zajok okozzák a legnagyobb károkat az érzékeny hallószerveken. A kár mértékében szerepet játszik a zaj frekvenciája, időtartama és ezeken kívül még számos más tényező is.

Zajos világban élünk

Dr. Brain Fligor, bostoni kutató szerint az egészséges szint 75dB-ig tart, efelett akármilyen zaj, időtől függetlenül károkat okoz a halószervekben. A 75dB nagyjából a városi forgalom zajának felel meg, tehát ezzel nagyjából minden nap találkozunk. A szakértők azt javasolják, hogy ha ennél nagyobb zajhatásnak vagyunk kitéve, használjunk füldugót, vagy valamilyen védőeszközt, és biztosítsunk időnként egy kis szünetet a füleknek. Érdemes megfontolni az MP3 lejátszó kikapcsolását is bizonyos időtartam után.

Zajos világban élünk, nem számít, hogy az ember hol lakik. Egy nagyobb városban már a járdán sétálva folyamatosan érnek a környezeti zajhatások. Vidék? Ugyan, a traktor, a fűnyíró és a többi gép ugyanolyan hangerősséget produkál, mint a városok. De ha ez mind károsítja a hallásunk, miért nem vagyunk még mindannyian süketek? A túlzott zaj sokszor nem érzékelhető közvetlenül, csak az élet későbbi szakaszában, a kor előrehaladtával vesszük észre igazán a kártékonyságát.

A kutatás

Patkányokat genetikailag sikerült úgy módosítani a kísérletek során, hogy ellenálljanak a hosszabb ideig tartó magasabb hangoknak. A kutatás eredményei azt sugallják, hogy a fül képes blokkolni bizonyos frekvenciákat, melyek potenciálisan károsodást okoznak. Például, ha valaki huzamosabb ideig egy olyan gyárban dolgozik, ahol folyamatosan éri a füleket a gépek alacsony frekvenciájú zaja, a hallószervek egy idő után képesek természetes védelmet nyújtani és kizárni ezt a frekvenciaszintet.

A fülben a folyadékkal teli, csiga alakú szerv található, mely milliónyi apró, szőrszerű érzékelőt tartalmaz. Ezek felelősek a hangok érzékeléséért, az információt pedig tovább közvetítik az agynak értelmezésre. Ez a fül és agy közötti kölcsönhatás képezi a természetes védelem központját. Az eredmények alapján elképzelhető egy olyan gyógyszer kifejlesztése, ami a zaj okozta halláskárosodás egyik leggyakoribb formáját, a maradandó hallásvesztést megakadályozná.

Tehát nincs több gond?

Nos, ami azt illeti, sajnos még mindig aggódnunk kell a halláskárosodás és a zajártalom miatt. Sőt, a legjobb, amit tehetünk még mindig, hogy megfelelő óvintézkedéseket teszünk a fülek hangos zajoktól való védelmére. A természetes füldugók csak egy bizonyos frekvenciatartományt szűrnek ki. A fül és az agy közti kölcsönhatás képes ugyan módosítani és védeni a hallást, de butaság lenne azt hinni, hogy ez elég, mindenképp érdemes valamilyen védőeszköz használata.

A kutatások szerint a patkányokon végzett genetikai manipuláció miatt jobban ellenálltak a hangos zajoknak, nem érte őket maradandó károsodás, erősebbé vált hallórendszerük. Ez egyelőre nem igazán képzelhető el embereknél. Van remény, hogy a gyógyszeripar foglalkozni kezdjen halláskárosodásra való gyógyszerrel, de addig még hosszú az út.

Szóval marad a füldugó, az MP3 lejátszó kikapcsolása, ha rendszeresen zajnak vagyunk kitéve, de szeretnénk a későbbiekben is úgy hallani, ahogy ma.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák