Vonat? Füldugóra fel!

  • 01.09.2014
  • Varga Zsófia

Egy tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy a metró és a vasúti zaj maradandó halláskárosodást okozhat mindössze napi kétszer két perc zajhatás esetén. A tanulmány a new york-i tömegközlekedést vizsgálta. Ezernyi bizonyítékot találtak arra, hogy a vonat rövid ideig tartó zaja is rendkívül káros a hallásra.

Néhány adat:

  • suttogás: 30dB
  • láncfűrész: 100dB
  • lövés: 140dB

A tanulmány biztosan állítja, hogy a tömegközlekedés zajai nagy mértékben ártalmasak a hallószervekre, főleg, hogy ezek a zajok párosulnak az egyéb környezeti zajokkal, melyek nap mint nap körülveszik az embert. Ez a hosszú ideig tartó fokozott zajterhelés egyértelműen elősegíti a halláskárosodás kialakulását.

  • metró: 80,4dB
  • vonat: 79,4dB
  • metró megálló: 102,1dB

Néhány eredmény nem meglepő, például a vonaton kívül zajosabb, mint azon belül, maga a vonat nyújt némi védelmet az erős hangokkal szemben. A fedett állomásokon, mint például a föld alatti metró, sokkal magasabb a zajszint, mint egy nyitott esetében. Ha el is gondolkodunk, hogy inkább közlekedjünk-e busszal, érdemes mérlegelni, a buszra való várakozás közben is elárasztja a füleinket annyi zajhatás, amely idővel ugyanoda vezet, mint a vonattal való közlekedés.

Aggodalomra semmi ok, rengeteg lehetőségünk adódik a tömegközlekedés zajai ellen való védelemre. A kérdés már csak az, akarunk-e minden nap ezzel foglalkozni? Ha megyünk és veszünk egy pár füldugót, használjuk őket egy hétig, utána pedig elfelejtjük, hova tettük le őket utoljára, nem érünk velük semmit. Szóval nem elég beszerezni a megfelelő eszközöket, használni is kell őket, és tudatában lenni annak, mi káros, és mi nem a környezetünkben. Sajnos még egy kisebb város is ugyanolyan zajos lehet, mint egy nagyobb.

Hallásvédelmi lehetőségek

A legtöbb esetben nincs szükség szakemberre, hogy kiválasszuk a megfelelő védőeszközt, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen.

Hab füldugó:
Ezek kaphatóak a gyógyszertárakban, olcsó alternatíva, főleg azok számára, akik csak alkalmanként vannak kitéve zajhatásoknak, pl. otthon fűnyírás közben hétvégén. Ezeket a füldugókat az ujjunkkal össze kell nyomni kis hengerré, óvatosan a hallójáratba helyezni, ahol amennyire a fül engedi, visszanyeri a formáját. A viselők többségének kényelmes, hiszen felveszi a fülünk alakját. Hátránya viszont, hogy ezek a füldugók nem nyújtanak védelmet minden zaj ellen, tényleg csak annyira jó, ha heti egyszer, a hétvégi fűnyírás után nem szeretnénk csengő fülekkel tölteni a nap további részét. Hangos zene, egy koncert vagy tartós zajhatás esetén nem alkalmas.

Viasz füldugó:
Szintén olcsó, a legtöbb gyógyszertárban elérhető, mint a hab dugók, lehet alakítani, hogy illeszkedjen a fülre, ezáltal kényelmes legyen a viselet. A viasz vízálló, ezért búvárkodáshoz, zuhanyzásnál jó választás lehet, viszont ugyanúgy blokkol mindenféle hangot, nagyon fontos, hogy helyesen helyezzük a fülbe.

Speciális zajszűrő füldugó:
Ezek speciális szűrőket tartalmaznak. Úgy tervezik őket, hogy a füleket károsító zajokat kiszűrjék, és pontosan szabályozzák, milyen zajból mennyi juthat el a fülekhez. Ezek jellemzően valamivel drágábbak is persze. Vannak speciális szűrők zenészeknek, motorosoknak, fogorvosoknak, építőmunkásoknak, vadászoknak és a lista gyakorlatilag végtelen. A zenészeknek szánt füldugók például nem vesznek el a zene hangjaiból, de egy, a fülnek egészséges hangerőre csökkentik a zajszintet. A fogorvosoknak szánt dugók kiszűrik a gépek zaját, de lehetővé teszik, hogy a pácienssel folyamatosan tudjon kommunikálni. Az ilyen, egyéni füldugók nyújtják a legmegfelelőbb védelmet.

Zajszűrő fülhallgató:
Használata közben hallgathatjuk kedvenc zenéinket MP3 lejátszóról vagy más erre alkalmas eszközről. Kiszűri a nem kívánt háttérzajokat, ezzel csökkentve annak szükségét, hogy hangosabbra kelljen állítani a zene hangerejét. Amikor a tömegközlekedés zajainak elnyomására még jobban felhangosítjuk a lejátszót, halmozzuk a zajhatásokat, ez még ártalmasabb a fülekre, mint külön-külön a káros hangok. Az ilyen fülhallgatók blokkolják a környezeti zajokat, ezáltal normál hangerőn is ugyanúgy élvezhetjük a zenét, mintha nem lenne háttérzaj. Ezek között találunk olcsóbbat, drágábbat is, viszont remek beruházás a zene szerelmeseinek, főleg, ha sokat utaznak vonaton vagy repülővel.

A kulcs a védelem

Védjük a füleinket, amivel és ahogy csak tudjuk. Mérlegeljük, milyen zajok érnek minket napközben, és milyen füldugóra lenne szükségünk. A legfontosabb pedig, hogy nem elég beszerezni, viselni is kell rendesen, ezért tájékozódjunk a szakszerű használatról! Ha nem tudjuk, mire lenne pontosan szükségünk, konzultáljunk szakemberrel!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák