A hiperaktivitás okát a belső fülben is kereshetjük?

  • 23.09.2018
  • Jáksó Nóra

A viselkedési problémák nem csak az agyból eredhetnek. A belső fül rendellenessége is kiválthat hasonló gondot, ezt állapította meg az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola egyik korábbi tanulmánya.

Évek óta ismert a kutatók körében, hogy a súlyos, hallást és egyensúlyérzéket is érintő, belső fül rendellenességgel küzdő gyerekek körében gyakoriak a magatartásproblémák, például a hiperaktivitás. Korábban úgy gondolták, hogy a magatartászavarok agyi eredetűek, ám ez a tanulmány bebizonyította, hogy a belső fül rendellenes működése közvetlenül is okozhat olyan neurológiai változásokat, melyek fokozhatják a hiperaktivitást.

A belső fül abnormális működését elsősorban genetikai hibák okozzák, de kiválthatja valamilyen fertőzés vagy sérülés is. A kutatók feltételezése szerint a belső fül hibás működését a striatum nevű központi agyterület abnormális működése is eredményezheti. Ez az agyi régió felelős a mozgásszabályozásért.

A hiperaktivitást kiváltó agyi folyamatban két olyan, kizárólag a striatum területén megemelkedett szintű fehérje is részt vesz, melyek szabályozzák bizonyos neurotranszmitterek hatását. A kutatók szerint a belső fül betegségében szenvedő gyerekek hiperaktivitása befolyásolható olyan gyógyszerekkel, melyek gátolják ezeknek az idegsejtek közötti ingerületátvivő anyagoknak a működését.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák