Hallásvédelem babáknak és kisgyermekeknek

  • 17.04.2017
  • Varga Zsófia

A csecsemők és kisgyermekek fülei nagyon sebezhetőek. A születés utáni első néhány évben folyamatosan fejlődnek. A szülők gyakran teszik ki gyermekeiket túl hangos zajnak anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Ez maradandó halláskárosodást eredményezhet már a korai fiatal korban. Német kutatások azt mutatják, hogy nyolcból egy gyermek szenved maradandó halláskárosodástól. A szakembereket is aggodalommal tölti el, hogy egyre nagyobb számban találkozni olyan gyermekekkel, akik halláskárosodással ülnek a várótermekben. Persze a legegyszerűbb megoldás elkerülni a hangos zajokat. De ez sajnos nem mindig lehetséges. Ezért nagyon fontos megvédeni a kisgyermekek hallását, ha zajos környezetben tartózkodunk velük. Hiszen füleikre egy egész életen át szükségük lesz. De mikor kell a csecsemők és a kisgyermekek hallását védeni? És van-e hallásvédő a piciknek? A cikk választ ad ezekre a kérdésekre.

Mi számít túl hangosnak?

Már 80 dB is káros lehet, ha 8 órán keresztül tesszük ki ennek a gyermeket. Ilyen hangerősség akár egy forgalmasabb úton is előfordulhat. Minden további 3 dB-es emelkedés felére csökkenti azt az időt, melyet még biztonságosan eltölthetünk az adott zajban. Például 83 dB-nek kitenni magunkat 4 órán keresztül túl sok, ezzel kockáztatjuk hallásunk épségét. 86 dB-nél már csak 2 óra, stb. Ha a hang meghaladja a 110 dB-t, azonnali károsodás alakulhat ki. Az elektromos szerszámok könnyen meghaladhatják ezt a határt. A pirotechnikai eszközök pedig akár a 150 dB-t is elérhetik.

A csecsemők és kisgyerekek halláskárosodásának okai

A fő oka a kisgyermekek halláskárosodásának az őket körülvevő környezeti zajok és a játékok. Minden nap nagy hangerőnek vagyunk kitéve. Például az utcán az autók dudálása, a tömegközlekedés, a szirénák stb. De rengeteg zaj ér minket otthonunkban is, mint például a rádió, a televízió, a porszívó, a konyhai eszközök és a fűnyíró.

A tanulmányok szerint a hangos játékok jelentik az egyik legismertebb veszélyt a kicsik hallására. A kutatók azt találták, hogy a játékok gyakran elérik a 100 dB-es hangot. Persze a gyerekek nagyon szeretik a zajos játékokat. Ezért közel is teszik őket a füleikhez. Erre vezethető vissza sok esetben a maradandó halláskárosodás kialakulása. Mindig ellenőrizzük, milyen hangerejű játékot adunk a gyerekeknek.

Egyre több fesztivál várja a családokat is. Természetesen jó dolog, hogy a gyerekeket sem kell otthon hagyni. Azonban gyakran túl hangos a zene ezeken a rendezvényeken. A fülek pedig túlzott zajhatásnak vannak kitéve hosszú órákon keresztül. Ilyenkor komolyan meg kell fontolni a hallásvédő használatát.

Mikor szükséges a kicsiknek hallásvédő?

Olyan helyzetekben, mint például:

  • Amikor nagyon zajos környezetbe visszük a gyermeket. Mint pl. egy fesztivál, felvonulás, karnevál, (esküvői) parti, sportesemények, motor- vagy autóverseny.
  • Ha velünk jön a gyermek szilveszterezni.
  • Ha olyan házimunkát végzünk a házban vagy a kertben, mely sok zajjal jár, ilyen lehet a fúrás, a csiszolás, a fűnyírás.
  • Ha valamelyik családtag hangszeren játszik, sportversenyen vesz részt. Gondolni kell ilyenkor is a hallásvédelemre.

Túlzott zajhatás

Sok csecsemő és gyermek könnyen megijed a hangos zajoktól. Akár fülfájdalom is felléphet, hiszen a kicsik hallása érzékenyebb. Egyes babákat láthatóan zavarnak a hangok. Hallásvédővel azonban jobban érezheti magát és megnyugodhat. Persze nem szabad hirtelen teljesen elvágni minden zajt. Fokozatosan lehet hozzászoktatni a hallásvédő eszköz használatához.

Hallásvédelem a piciknek

Létezik már csecsemők számára kifejlesztve hallásvédő, ez az Alpine Muffy Baby, mely az egyetlen biztonságos, CE jelölésű baba fülvédő Európában. A több rétegű hangtompító hab védi a füleket a káros zajoktól. Átlagosan 23 dB-lel csökkenti a környezeti zajok hangerejét.

A Muffy Baby zavartalan alvást biztosít a kicsinek zajos helyeken. Például utazáskor. Ha a gyermek érzékeny a hangokra, segíthet rajta a fülvédő. Az Alpine Muffy Baby nem tartalmaz fém alkatrészeket, így MRI vizsgálatnál is alkalmazható.

Hogyan kell használni a fülvédőt?

Az Alpine Muffy Baby fültok könnyen állítható, jól illeszkedik minden baba és kisgyerek fejére. A puha, rugalmas fejpánt tépőzáras. Úgy fejlesztették ki, hogy ne korlátozza a picit semmiben, mégis határozottan üljön a füleken. A fültokok levehetőek a pántról, könnyen a megfelelő helyre illeszthetőek és rögzíthetőek. Az Alpine Muffy Baby fültok alkalmas 3-36 hónapos gyermekeknek. Idősebbek használhatják az Alpine Muffy-t vagy az Alpine Muffy Smile-t. 3 éves kor felett pedig speciális füldugó is lehet megoldás.

Holland dizájn

Az Alpine Muffy Baby-t Hollandiában tervezték és fejlesztették ki, mint az Alpine termékcsalád tagját. A fülvédő CE jelöléssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy megfelel minden EU országban hatályos törvényi előírásnak. A Muffy Baby 100%-ig biztonságos a gyermekek számára.

A Muffy Baby fültok ezzel együtt aranyos és divatos is. A fehér, világosszürke fülvédők erős műanyagból készülnek, így jól ellenállnak a gyakori igénybevételnek. A zajcsökkentő hab felső rétege higiénikus, könnyen tisztítható. Csakúgy, mint a különálló pánt, mely szükség esetén mosógépben mosható. Kapható rózsaszín-fehér vagy kék-fehér csíkos pánttal. Mindkét változat tartozéka egy további szürke pánt is.

A fültok hamarosan elérhető a fuldugo.hu webshopjában is!

Forrás: www.alpinehearingprotection.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák