Mi kelt fel gyorsabban egy gyermeket: az édesanyja vagy a riasztó hangja?

  • 24.04.2017
  • Jáksó Nóra

Vajon vészhelyzet esetén mire ébred fel gyorsabban egy gyermek? Az édesanyja hangjára vagy a füstjelző sziréna riasztására?

Az egyesült államokbeli Columbus Gyermekkórház egy korábbi tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a füstjelző egy olyan riasztóeszköz, mely nem feltétlenül ugyanolyan hatékony gyermekeknél, mint felnőttek esetén.

A jelenséget kutató vizsgálatban huszonnégy 6-12 év közötti gyermek vett részt. Egy kivételével mindegyik felébredt az édesanyja felvételről lejátszott hangjára, mely először a gyermek nevét szólította, majd arra utasította, hogy keljen fel az ágyból, és hagyja el a szobát. A riasztó hangjára ellenben csak tizennégyen ébredtek fel. Az a gyermek, aki az anyja hangjára nem kelt fel, a riasztó hangjára sem reagált.

A gyerekek átlagosan 20 másodperc alatt ébredtek fel édesanyjuk hangjára, míg a riasztó esetében a reakcióidő ennek többszöröse, 180 másodperc volt. A hangerő mindkét hangforrásnál egyaránt 100 decibel volt.

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy miért bizonyult hatékonyabbnak az édesanya szólongatása, mint a riasztó, és hogy ez az eredmény az anya hangjának vagy a saját néven való szólításnak volt-e köszönhető.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák