Mi okozhat a babáknál úszófület?

  • 14.02.2016
  • Jáksó Nóra

Az úszófül a külső hallójárat gyulladása, mely leggyakrabban az úszás közben fülbe kerülő víz, illetve a tartós nedvesség miatt alakul ki.

Bár a babák nem úszóbajnokok, a gyulladás náluk is felütheti a fejét. A legfőbb kiváltó okok között a bakteriális és gombás fertőzés, az allergiás reakció, az ekcéma és a pikkelysömör szerepel. De fertőzést okozhat a fültisztító pálcika, a fülbe dugott játék vagy cukorka, és az is, ha túl sok víz jut a fülbe. Természetesen azok a babák, akikkel a szülők babaúszásra járnak, fokozottan ki vannak téve a kockázatnak.

Úszófülre gyanakodhatunk, ha a következő tüneteket észleljük a babán: viszkető, érzékeny, fájó fül, enyhe halláscsökkenés, a hallójárat kipirosodása, duzzadt nyirokcsomók a nyakon és a fül környékén.

Aggodalomra semmi ok, ugyanis a gyulladás általában egy hét alatt magától is elmúlik. A gyógyulás elősegítése érdekében fontos, hogy a baba fülét tartsuk tisztán és szárazon kívül-belül. Ezt vatta segítségével óvatosan elvégezhetjük. A meleg borogatás nem javasolt, mert fokozhatja a fül érzékenységét.

Ha a tünetek öt nap után sem enyhülnek, vagy a baba belázasodik, feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki antibiotikummal, illetve speciális fülcseppel megszabadít a makacs fertőzéstől.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák