Puszi a fülre? Siketséget is okozhat!

  • 21.01.2018
  • Jáksó Nóra

A fülre adott puszi akár maradandó halláskárosodást is okozhat. Néhány évvel ezelőtt egy 82 esztendős New York-i férfinak azért károsodott a hallása, mert az unokája egy puszit adott a fülére évekkel korábban.

A jelenség nem ismeretlen az orvosok előtt: cochleáris fül-csók károsodásnak hívják. A hátterében az áll, hogy a fülre adott cuppantós csók olyan erős szívóhatást fejthet ki, mely meghúzza a rendkívül finom és érzékeny dobhártyát. Következésképpen olyan kellemetlen tünetek léphetnek fel, mint a fülzúgás, a csökkent hallásérzékenység, a hangok eltorzult hallása, bedugulás érzés, de akár maradandó károsodáshoz is vezethet.

A jelenséget Dr. Levi Reiter audiológus vizsgálta behatóbban, miután egy nő azzal kereste fel, hogy 5 éves gyermeke megpuszilta az egyik fülén, és arra a fülére azonnal megsüketült. Kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó, azóta világszerte több mint 30 ilyen „fülcsók-áldozatot” ismerünk. Dr. Reiter szerint a szívóhatás a dobhártyával együtt a középfül hallócsontocskáit is megrántja, s a folyamat a belső fülben lévő folyadék turbulenciáját kelti.

Bár felnőtteknél is veszélyes, a legsérülékenyebbek mégis a babák és a kisgyerekek, mert az ő hallójáratuk rövidebb. Nem véletlen, hogy sokszor felsír egy kisgyerek, ha szeretetből egy nagy puszit kap a fülére. Sajnos, ha a fülcsók okoz is károsodást, az sokszor csak évekkel később, például az iskolában derül ki. A fülcsók a féloldali halláscsökkenésnek egy olyan oka, mely gyakran rejtve marad, és hogy valójában hány embernél okozhatott panaszokat és hallásromlást, arra nincsenek adatok.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák