Sok szülő nem veszi észre a figyelmeztető jeleket

  • 12.11.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy amerikai tanulmány szerint későn is észlelik a halláskárosodásra utaló tüneteket a gyerekeknél.

Sok szülő – az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint 46%-uk – nem ismeri fel a halláskárosodás korai jeleit gyermeke esetében.

A szülők túl sokáig várnak

A tanulmány megállapította, hogy bár a szülők tisztában vannak a beszéd-, a nyelv- és a halláskészségek hiányosságainak korai felismerésének fontosságával, mégsem viszik el csemetéjüket elég korán a megfelelő vizsgálatokra, és ahelyett, hogy már 6 hónapos koruktól ismertek lennének ezek a problémák, csak 1 évesen fedezik fel náluk az esetleges rendellenességeket.

"Az első hét év kritikus időszak a gyermekek esetében, ekkor alakul ki egyebek között a nyelv fejlesztéséért felelős képesség is, és ha ez hiányzik, akkor túl kevés idő marad a korrigálásra, ami azzal járhat, hogy a gyermek beszéd- és nyelvi problémái felnőttkorában is megmaradnak" – mondta Dr. Desjardins professzor, aki a Texasi Egyetemen oktat.

Az audiológusok úgy vélik, hogy a kommunikációs zavarok korai észlelése a megfelelő odafigyelés hiánya a szülők részéről. Hozzájárul az is, hogy sok szülő nem érzékeli a tüneteket, mivel nem ismeri fel azokat, mert nincs kellőképpen tájékoztatva.

A tanulmányról

A tanulmány egy internetes felmérésből állt, amelyhez 2018-ban gyűjtötték az adatokat. A kutatás összesen 1112 választ dolgozott fel.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák