Hogyan javíthat a zene a daganatos betegek életminőségén?

  • 12.12.2016
  • Jáksó Nóra

Egy daganatos betegség nem csak testileg, hanem lelkileg is megviseli az embert. Pedig a gyógyulás szempontjából nagyon fontos a betegséggel gyakran párosuló szorongás csökkentése. A szorongás mérséklése pozitívan hat a lelki folyamatokra, és ezáltal az immunrendszer is hatékonyabban veheti fel a harcot a betegséggel szemben.

A philadelphiai Drexel Egyetem kutatócsoportja Dr. Joke Bradt professzor vezetésével olyan tanulmányok eredményeit vizsgálta, melyben a zene testi-lelki hatását vizsgálták daganatos betegeknél.

Brandt és munkatársai úgy találták, hogy a zeneterápia különösen jótékonyan hatott a betegek életminőségére, és nem csupán a szorongást csökkentette jelentős mértékben, hanem a fájdalmat és a fáradtságot is. Sőt! A zene hatására a szív és a légzés ritmusa is enyhén mérséklődött, valamint csökkent a vérnyomás is.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a zenehallgatás segítségével csökkenthető a fájdalomcsillapítók használata, sőt, talán a kórházi ellátás és a felépülés idejét is le lehet rövidíteni. A zeneterápia egy biztonságos és hatékony kiegészítője lehet a hagyományos orvosi kezelésnek, ahol a szorongás és fájdalom enyhítése nem a mellékhatásokat okozó gyógyszerekkel érhető el.

A kutatók remélik, hogy az eredmények tükrében egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a zeneterápiát a daganatos betegek lelki állapotának javítása érdekében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák