Március 3. – A hallás világnapja: ellenőriztesse hallását!

  • 01.03.2019
  • Trestyén Zsófia

Ebben az évben a WHO a probléma felismerést tűzte ki célul a jeles nap alkalmából.

Sokan tudtukon kívül hallásvesztéssel élnek. 2019-ben a WHO azt javasolja, hogy „Ellenőriztesse hallását”, és elindít egy ingyenes alkalmazást, amely lehetővé teszi az emberek számára a hallásuk épségének ellenőrzését. A március 6-án megrendezésre kerülő vitát az Európai Parlamentben tartják a hallás világnapja alkalmából.

A World Hearing Day minden évben március 3-án kerül megrendezésre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről, a kiemelt nap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan lehet megakadályozni a süketséget és a halláskárosodást, valamint előremozdítani a fül- és hallásgondozást szerte a világon.

A WHO 2019-es világnapon felhívja a figyelmet a halláskárosodás korai azonosításának fontosságára és a lehetséges beavatkozásokra meglévő betegség esetén. Sokan azonosítatlan hallásvesztéssel élnek, gyakran nem veszik észre, hogy bizonyos hangokat és szavakat nem érzékelnek. A hallásvizsgálat az első lépés a probléma megoldása felé.

2019. március 3-án a WHO elindít egy ingyenes alkalmazást, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy leellenőrizzék a hallásukat.

A WHO azt javasolja, hogy minden ember időről időre vizsgáltassa meg a hallását, különösen fontos ez azoknál, akiknél nagyobb a kockázata a halláscsökkenésnek, mint például az 50 év feletti felnőttek, a zajos helyeken dolgozók, akik nagyon sok zenét hallgatnak hosszú ideig.

Vita az Európai Parlamentben

A hallás világnapja alkalmából az Európai Parlament Brüsszelben március 6-án „Védje és ellenőriztesse hallását” címmel tart ebédvitát. A vitát a szlovén Igor Šoltes európai parlamenti képviselője vezeti.

A témák a következőek lesznek:

  • Biztonságos hallás és problémák korai azonosítása minden korban, Dr. Shelly Chadha, WHO
  • Gazdasági okok arra, hogy megőrizd hallásod épségét, Mr. Kim Ruberg, Hear-it AISBL
  • Hogyan győződjön meg arról, hogy a hallásvédelmi eszközök biztonságosak, Mark Laureyns, AEA
  • A korai azonosítás társadalmi szempontjai, Darja Pajk, EFHOH
  • A szlovén hallásvédelmi kampány, Mladen Veršič, Zveza

Az ebédvita az Európai Parlamentben kerül megrendezésre Brüsszelben, március 6-án, szerdán 12.30 és 14.30 között az A1G-3 szobában.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák