Ártalmas füldugóval aludni?

  • 07.02.2016
  • Trestyén Zsófia

Mindannyian ismerünk olyan egyént, aki képes bárhol, bármilyen helyzetben elaludni. Egy széken ülve, kényelmetlen pózban a repülőgépen vagy fejjel lefelé egy kanapén. Sokszor elmélkedik azon, vajon hogy képes erre valaki és, hogy ön miért nem tudja utánacsinálni ezt? Sajnos, nem mindenki van megáldva ezzel a különleges adottsággal, a legtöbb embernek hosszabb idő kell ahhoz, hogy elaludjon, sőt manapság egyre többen alszanak füldugóval. Vajon károsodik-e ettől a tevékenységtől a fül?

Nem tud aludni

Forgolódik, és bárányokat számol, mert nem tud elaludni, esetleg a szomszédjai túl hangosak, netán a partnere horkol? Az orvosi kifejezés erre a jelenségre az álmatlanság. Az álmatlanságnak különböző típusai léteznek és az oka sokféle lehet. Az éjszakai forgolódást okozhatja például a napközbeni feszültség és a stressz, de összefügghet az alkoholfogyasztással, és fizikai vagy hormonális panaszok is előidézhetik az álmatlanságot. Néha az okot vagy okokat nehéz beazonosítani, de az álmatlanságot okozhatják bizonyos szokások is.

Az viszont tény, hogy az álmatlanság kellemetlen és komoly következményei lehetnek a mindennapi életben. Ezért nehéz elképzelni, miért ne próbálná meg kezelni az álmatlanságot és javítana az alvásminőségén, ha van rá mód és lehetőség. Különböző típusú füldugók léteznek alváshoz, vannak hab vagy szivacs füldugók, füldugó szűrővel, de akár rendelésre is készítenek ilyen eszközt. Ezek hatása és használata jelentősen eltérő lehet.

Ne aggódjanak: ártalmatlan

Jogosan feltételezik azt, hogy ha rendszeresen, minden nap, minden egyes alvásnál valamit behelyez a fülébe az veszélyes, kockázattal jár, káros a hallószervére, de egyáltalán nem kell aggódni emiatt. Semmilyen kockázattal nem jár a füldugó rendszeres használata, ha az az előírásoknak megfelelően történik és rendszeresen tisztítja az eszközt.

Napi higiénia

Ha naponta alkalmazza a füldugót, akkor a napi higiénia megléte elengedhetetlen. Javasoljuk, hogy szűrővel ellátott füldugót és az egyedi készítésű füldugót naponta langyos vízzel és szappannal mossa. A rendszeres tisztítás és ápolás növeli a füldugó élettartamát, valamint a füle higiéniájának is megfelelő.

Forrás: www.alpinehearingprotection.co.uk

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák