Hogyan hat a zene az ételválasztásunkra?

  • 18.06.2018
  • Jáksó Nóra

A zene hatással lehet arra, hogy egészséges vagy egészségtelen ételt választunk.

Több kutatás is bebizonyította, hogy a zene több szempontból is befolyásolja az étkezésünket. Az éttermekben szóló kellemes háttérzene hatására például többet eszünk és iszunk, sőt, tovább tart az étkezésünk is. Azt is kimutatták, hogy minél szaporább a zene ritmusa, annál gyorsabban rágunk, míg a lassú zene lassabb evésre ösztönöz. A Dél-floridai Egyetem egyik legfrissebb tanulmánya újabb érdekes összefüggést tárt fel a zene és az étkezés kapcsolatáról.

Kiderült, hogy a lassabb ütemű, lágyabb zene nyugtató hatása miatt jobban odafigyelünk arra, milyen ételt rendelünk, ezért ha ilyen zenét hallunk, akkor általában egészségesebb ételeket választunk. Ellenben az erőteljesebb dallamok serkentően hatnak ránk, növelik a stressz-szintet, következésképpen inkább döntünk a zsírosabb, egészségtelenebb ételek mellett.

Mivel az éttermek és a szupermarketek is pontosan ismerik a zene különféle hatásait, tudatosan alkalmazzák a zene-stratégiát, hogy befolyásolják a vásárlásunkat. Nem árt, ha mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a háttérzenétől is függ, hogy éppen egy salátára vagy egy kalóriadúsabb hamburgerre vágyunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák