Karácsonyi menü a fül egészségéért

  • 29.11.2015
  • Kocsis Tímea

A karácsony az év egyik legcsodálatosabb időszaka. Ilyenkor nem csak a hangulatunk ünnepi, hanem az ételek is, amelyek az asztalra kerülnek. Bizonyos összetevők abban is segíthetnek, hogy megőrizzük ép hallásunkat.

A pulyka az egyik leggyakrabban felhasznált húsfajta karácsony idején. Jó tudni, hogy a pulykahús az egyik fő forrása az L-triptofán nevű esszenciális aminosavnak, amely segít a szerotonin előállításában, tehát jó kedvünk lesz tőle, illetve a megfelelő alvási ciklust is biztosítja. Emellett a pulykahús tele van cinkkel, amelyről a kutatások bebizonyították, hogy a szenzorineurális hallásvesztésben szenvedők számára jótékony hatású.

Érdemes a levesbe fehérrépát tennünk, ugyanis ebből a zöldségből egy adag a magnéziumszükségletünk 38 százalékát biztosítja. A magnéziumhiányban szenvedők hajlamosabbak a zaj által okozott hallásvesztésre, ezért fogyasszanak rendszeresen fehérrépát.

A tengeri halak, amelyek ebben az időszakban gyakran szerepelnek fő fogásként, gazdagok omega3 zsírsavakban. A kutatások szerint ezek a zsírsavak csökkenthetik az időskori hallásvesztés kockázatát.

A tojást is illesszük be az ünnepi menübe, mert a tojássárgája D-vitaminban gazdag. A D-vitamin hiánya kapcsolatban lehet a tinnitus kialakulásával.

A tél a sütőtök szezonja. A sütőtök magja szintén nagyon jó magnéziumforrás, egy adag akár a napi szükségletünk 42 százalékát fedezheti.

A kelbimbó, mely a sültek kiváló körete lehet, folsavban gazdag zöldség. A kutatások szerint az alacsony folsav-szintnek ugyancsak köze lehet a tinnitus kialakulásához.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák