Természetes olajok fülfájásra

  • 10.01.2016
  • Czicze Andrea

A fülgyulladással járó fájdalom sokunk életét megkeseríti, különösen így télen. Bár nagyon fontos lenne, mégis gyakran adódnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk azonnal orvoshoz menni, ilyenkor hívhatjuk segítségül a nagymamáinktól tanult népi praktikákat.

A mindenki által ismert „sózoknis”-módszer mellett a kamillás gőz, a vöröshagyma, sőt a főtt krumpli bevetése is kedvelt házi gyógymód, azonban van még egy praktika, amit érdemes kipróbálni fülfájáskor, ez pedig a meleg (nem forró!) olaj használata. A ma már egyre több háztartásban megtalálható olíva- és kókuszolaj kiválóan alkalmas erre a feladatra, és már pár csepp is érezhetően csökkentheti a fájdalmat. A gyógyító hatást fokozhatja, ha egy kis fokhagymát is darabol az olajba melegítés közben. Igen hatásosak lehetnek még a gyógynövényboltokban kapható oregánóból, echinaceából vagy grépfrútmagból készült olajok is, amelyek kiemelkedő baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően alkalmazhatóak sikeresen fájó fülgyulladásra is.

Használatuk rendkívül egyszerű: csak feküdjön oldalára, cseppentsen a fülébe 2-3 csepp olajat, 4-5 percig maradjon így, majd egy vattával a fülében üljön fel! A meleg olajjal való kezelést pár napig napi háromszor-négyszer javasolt ismételni, ám ha ezután sem enyhülnek panaszai, mindenképp keresse fel orvosát! Ha ezt a házi gyógymódot választja, győződjön meg arról is, hogy nem szivárog-e füléből váladék, hisz ebben az esetben tilos bármit a hallójáratokba csepegtetni!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák