Milyen mértékben árt a dohányzás a hallásnak?

  • 07.01.2019
  • Jáksó Nóra

A dohányzás halláskárosító hatása összefügg azzal, mennyire erős dohányos valaki. De vajon egy sikeres leszokás a kockázatot is lecsökkenti?

Egy 2018-ban megjelent, 8 évet átfogó, az eddigi legnagyobb dohányzás és hallásromlás összefüggéseit kutató japán tanulmány eredménye rávilágít, hogyan befolyásolja a dohányzás intenzitása és a cigiről való leszokás a halláskárosodás kockázatát. A több mint 50 ezer, 20 és 64 év közötti résztvevőnél – akiket dohányzó, valaha dohányzó és sosem dohányzó csoportokba soroltak – a vizsgálati periódus kezdetén nem volt kimutatható halláscsökkenés.

Az évenkénti rendszeres hallásellenőrzés felfedte, hogy 3532-en magas frekvenciájú hangokat érintő halláscsökkenést, 1575-en pedig alacsony frekvenciás hallásromlást szenvedtek el. Mind a két esetben a napi cigaretták számával egyenes arányban nőtt a rizikó is. A sosem dohányzókhoz képest a dohányzók között a hallásromlás rizikója 1,2-1,6-szor volt magasabb. A megnövekedett kockázat azonban a dohányzásról való leszokás után 5 éven belül lecsökkent.

A tanulmány erős bizonyítéka annak, hogy a hallásromlás megelőzésében fontos szerepe van a dohányzásról való leszokásnak.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák