A bukósisak viselése fokozza a halláscsökkenés kockázatát

  • 02.03.2020
  • Jáksó Nóra

A bukósisak nélkülözhetetlen a motoros biztonságához, ám hatással lehet a hallásra is.

A Bath Egyetem korábbi tanulmánya arra volt kíváncsi, hogyan befolyásolja a bukósisak viselése a hallásártalom kockázatát, illetve a motoros koncentrációs képességét. A bukósisakon belül keletkező zaj 112 km/órás sebességnél meghaladja a munkahelyeken megengedett zaj határszintjét, ami már éppen elég erős ahhoz, hogy súlyos halláskárosodást okozzon.

A veszélyt nem a motor vagy a kipufogó hangja jelenti, ahogy sokan gondolják, hanem a sisak körül keletkező szélzaj. A zaj egyfelől a levegő útján, másfelől a csontokon keresztül jut a belső fülbe, így fejti ki károsító hatását. Utóbbi ellen – azaz a csontokon keresztüli terjedés ellen – még a füldugó sem véd meg. A zaj ráadásul a koncentrációt és a figyelmet is hátrányosan befolyásolja, ami növeli a balesetveszélyt.

A csontokon keresztüli halláskárosító hatást nem tudjuk kiküszöbölni, ám a szélzajt hatásosan mérsékelhetjük profi füldugóval, mint amilyen az Alpine MotoSafe füldugó, mellyel hatékonyan csökkenthető a halláskárosodás kockázata, miközben a motorozás biztonsága megmarad, hiszen csupán a zajt szűri ki, a közlekedés hangjait nem.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák