Otthoni szemsérülések advent heteiben

  • 08.12.2019
  • Czicze Andrea

Advent közeledtével mindenkinek a családi összejövetelek, a tradíciók, a kézzel készített karácsonyi dekorációk és a mákos-diós finomságok jutnak eszébe, azonban sajnos ez az ünnepi időszak sem telik el soha gyermekbalesetek és súlyos szemsérülések nélkül.
Az otthoni barkácsolás apával vagy a közös kézműveskedés anyával a gyerekek kedvenc elfoglaltságai közé tartoznak, különösen kisebb korban. Az ünnepekre készülődve a gyerekek lelkesen vetik bele magukat az adventi koszorúk, karácsonyfadíszek, dekorációs tárgyak és téli madáretetők készítésébe, előkerül az olló, a hegyes drót, a festék, a ragasztó, sőt még a szög és a kalapács is, de vannak olyan családok, akik gyertyát öntenek vagy ajándék szappanokat készítenek ezekben a hetekben.

Az idillikus együttlétek meghittségét azonban sokszor elhomályosítják a kisebb-nagyobb balesetek. A felállított fenyőfa tűlevelei, az éles vagy törékeny díszek, de még az ártatlannak ígérkező mézeskalácssütés is okozhat baleseteket. Az égési és egyéb bőrsérülések mellett a szemsérülésekre kell különösen odafigyelni, hisz szemünk az egyik legsebezhetőbb és legvédtelenebb érzékszervünk.

Főleg a kisebb gyerekek hajlamosak arra, hogy festékes vagy ragasztós kézzel a szemükbe nyúljanak, vagy akár játék közben nekirohanjanak a feldíszített fenyőfának, de az ünnepekkor egyre divatosabb házi tűzijátékok is sok veszélyt jelenthetnek a család minden tagjának, hisz a felrobbanásukkor keletkező homokszerű törmelékdarabok könnyen a szembe kerülhetnek.

Az adventi készülődés során a közös diótörések sem veszélytelenek, hisz a repülő dióhéj darabok is okozhatnak súlyos baleseteket. Minden családban nagy esemény a sokszor óriási fenyőfa törzsének befaragása a valahogy mindig túl kicsinek tűnő karácsonyfatalpba, melynek olykor vékony késsel, máskor motoros fűrésszel állnak neki a ház urai, a gyerekek pedig szeretik minél közelebbről nézni ezt a komoly hadműveletet. A nyilvánvaló vágási sérüléseken túl, a szemsérülésekből adódó balesetek kockázata is igen nagy ekkor, ráadásul a nagyobb sebességgel repülő faforgács az ünnepi balesetek egyik legkellemetlenebbike is tud lenni.

Amennyiben idegen test kerül a szembe, fontos, hogy ne engedjék, hogy a gyerek a szemét dörzsölje, nyomkodja vagy piszkálja, hanem ha az magától (pislogás, könnyezés vagy vizes öblítés útján) nem jön ki, akkor minél hamarabb forduljanak szemész szakorvoshoz! Védőszemüvegek használata sok bajtól óvhatják meg gyermekét. Engedje, hogy ő válassza ki a neki tetsző legszebb színűt és formájút, és akkor biztosan örömmel fogja hordani az otthoni barkácsolások, kézműves vagy rajzos elfoglaltságok során.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák