10 DIY projekt, melyeknél szükséges a hallásvédő

  • 09.07.2017
  • Varga Zsófia

A zaj okozta halláskárosodás még mindig gyakori probléma az építőiparban. Minden ötödik építőmunkás halláscsökkenéstől szenved és a dolgozók 13%-ánál ezt a zaj okozta. Otthon is kitehetjük magunkat a halláskárosodás veszélyének, ha nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket. A DIY (do it yourself, vagyis csináld magad) projektek nagyobb hangerővel járnak, mint azt gondolnánk. Íme 10 olyan eszköz, melyekkel dolgozhatunk az otthonunkban és a kertünkben.

Standard biztonsági berendezések

A DIY munkáknál a hallásvédő része a védelmi felszerelésnek? Használata rendkívül fontos, hiszen amikor észleljük a halláskárosodást, már túl késő. A sérülés visszafordíthatatlan. Szerencsére kaphatóak már jó és kényelmes hallásvédők.

Miért kockázatos a DIY munka?

80 dB-től fennáll a zaj okozta halláskárosodás kialakulásának kockázata. Ehhez 8 órát kell eltöltenünk ilyen hangerő mellett. A biztonságban eltölthető időtartam minden 3 dB-es emelkedésnél feleződik. Az ajtó- vagy ablakkeret csiszolása csiszológéppel körülbelül 95 dB-t jelent. A belső fül szervei ilyen zajszinten 15 perc elteltével sérülnek. Gyakran nem vesszük észre a károsodást. Mire észleljük a hallás csökkenését, addigra visszafordíthatatlan a kár. A lenti lista azt mutatja, bizonyos munkák mikor válnak veszélyessé.

Milyen hallásvédőt használjunk a DIY projektekhez?

Az Alpine WorkSafe füldugó speciálisan az ilyen munkákhoz lett kifejlesztve. A szűrőknek hála a jelzőhangok és a beszéd jól hallhatóak maradnak. A füldugók hosszabb szárának köszönhetően könnyen behelyezhetőek és eltávolíthatóak. A rajtuk található madzaggal a nyakunkba akaszthatjuk a füldugókat. A hallásvédő anyaga testmelegre lágyul, így könnyen felveszi a hallójárat formáját, tökéletesen illeszkedik. Ez biztosít megfelelő védelmet. Az anyag nem tartalmaz szilikont, mely irritálhatná a bőrt. A füldugók puhák és rugalmasak, ezért kényelmes viseletet biztosítanak a nap folyamán.

Eszköz Hangerő Biztonságos időtartam
Fűnyíró 85 dB 2 óra
Kézi fűrész 85 dB 2 óra
Fúró 95 dB 15 perc
Csiszoló 95 dB 15 perc
Sarokcsiszoló 98 dB 5-10 perc
Magas nyomású mosó 108 dB Nincs
Elektromos fűrész 110 dB Nincs
Levélfúvó 110 dB Nincs
Láncfűrész 120 dB Nincs
Kalapács 120 dB Nincs

Forrás: alpinehearingprotection.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák