6+1 ok, amiért érdemes elmenni hallásvizsgálatra

  • 10.09.2017
  • Jáksó Nóra

A kezeletlen halláscsökkenés komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél korábbi szakaszban fedezik fel, hogy megromlott a hallásunk, a kezelése is annál sikeresebb lesz. A halláscsökkenés nem csupán egy fület érintő probléma, káros hatásai igen szerteágazóak:

  1. Súlyos betegségek figyelmeztető jele lehet, például a szív- és érrendszeri betegségeknek és a cukorbetegségnek.
  2. Jelentősen fokozza, illetve felgyorsítja a szellemi hanyatlás kockázatát. Ha nem hanyagoljuk el romló hallásunkat, és igénybe vesszük hallókészülék segítségét, azzal mentális frissességünket óvhatjuk.
  3. Elszigetel másoktól, ami magányhoz, szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.
  4. Fáradtabbá, stresszesebbé, ingerlékenyebbé, idegesebbé, frusztráltabbá tesz a mindennapokban.
  5. Rontja az emlékezőképességet, csökkenti a fogékonyságot az új ismeretek befogadására, és a munkahelyi teljesítményt is visszaveti.
  6. Megnöveli a balesetek és esések kockázatát. A Johns Hopkins Egyetem egy 2012-es tanulmánya szerint a 25 dB-es halláscsökkenés – mely enyhe halláscsökkenésnek tekinthető – megháromszorozza az elesés veszélyét, és minden további 10 dB-es hallásvesztés 1,4-szeresen fokozza a rizikót.

+1 ok: A hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes, nem rabolja el sok idődet, és akár ingyenesen is igénybe veheted. Ne halogasd tovább!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák