A halláscsökkenés okai és kezelése

  • 13.11.2014
  • Varga Zsófia

Az új évezreddel eljött a digitális kor időszaka. Számítógépek, mobiltelefonok, PDA-k, letöltések, feltöltések, és igen, a digitális hallókészülékek. Ezek a kis gépek okosak, stílusosak, kényelmesek és praktikusak. Sajnos sokan elismerik, hogy nem is hallunk úgy, mint az elmúlt évtizedekben, de elfogadjuk, mintha elkerülhetetlen lenne.

De nem az! Sőt, az életmódbeli változások és a mindennapokba egyre jobban beilleszkedő high-tech hallókészülékek lehetővé teszik, hogy úgy éljük az életünket, ahogy korábban, hallva minden felénk áradó hangot.

A halláscsökkenés okai

Általában az első felmerülő kérdés, mi okozhat hallásvesztést, amikor nem halljuk olyan jól a telefon másik oldalán beszélőt. Nos, nagyon sok oka lehet a hallásvesztésnek.

Öregedés: a halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka. A hallás mechanizmusa elhasználódik a hosszú évek alatt, ahogy más testrészeink is. Az életkorral kapcsolatos hallásvesztés, más néven presbycusis nagyon gyakori, nem is gondolnánk, mennyire. A 65 év felettiek közül háromból egy ember már tapasztalta.

Fokozott zajterhelés: gyakran közrejátszik a hallásvesztés kialakulásában, zajos világ vesz minket körül akkor is, ha úgy érezzük, hogy éppen csend van körülöttünk. A hosszú ideig tartó hangos zajok korlátoznak a tökéletes hallásban. Ez lehet egy hangos munkahely, állandó dobpergés a zenelejátszóból, vagy az ablak alatt folyamatosan zúgó forgalom. A zaj okozta halláskárosodás az egyetlen halláscsökkenési típus, mely teljesen megelőzhető, ennek ellenére mégis nő a halláskárosodástól szenvedők száma, főleg a fiatalok körében. Sok módon megelőzhető a baj, fülvédő viselésével, zajhatás mennyiségének csökkentésével.

Betegség: ez is a gyakori kiváltó okok közé tartozik. Gondoljunk csak bele, milyen, amikor meg vagyunk fázva. Minden hangot kicsit eldugultnak hallunk. Persze ilyen esetben a halláscsökkenés a betegség elmúltával együtt eltűnik. A cukorbetegek, szív és érrendszeri betegek hajlamosabbak a halláscsökkenésre. A gyenge vérkeringés és az oxigén hatással lehet majdnem minden szervünkre, így a belső fülre is, mely a hallásért felelős.

Gyógyszeres kezelés: sokszor ez is felelős lehet a halláscsökkenésért, mint nem kívánt mellékhatás. Egyes gyógyszerek, például a rák kezelésére alkalmasak, okozhatnak halláskárosodást. Ezek a gyógyszerek ototoxikusak, mérgezőek a fülnek. Minden alkalommal olvassuk el a kockázatokról és mellékhatásokról szóló papírt, és kérdezzük meg orvosunkat a szedés elkezdését megelőzően. Lehet, hogy a betegségre megfelelő, miközben a hallást károsítja. Másik kérdés a gyógyszerek kombinálása. Egyes gyógyszerek önmagukban nem ototoxikusak, más gyógyszerrel együtt viszont azzá válhatnak. Tájékozódjunk az előírásokról és a mellékhatásokról!

Trauma: súlyos fejsérülés is vezethet halláskárosodáshoz. Ha valamilyen kár éri a hallás központját, az agyat, károsodhat az érzékeny hallómechanizmus, a hanghullámok nem a megfelelő módon alakulnak elektromos impulzusokká. Az ilyen hallásvesztés tartós.

Életmód: gyakran a nem megfelelő életmód is hozzájárul a halláscsökkenéshez. A dohányzás, a testmozgás hanyagolása, és a megfelelő tápanyagok hiánya az étkezésből. Ezek is mind-mind hozzájárulnak a halláscsökkenéshez. Az egészséges életmód egyenlő az egészséges hallással.

Mit tegyek, ha halláskárosodásra gyanakszom?

Itt az ideje a hallásvizsgálatnak. A hallás a nap 24 órájában működik, sosem áll meg, még éjszaka, alvás közben sem. Nincs egy kapcsoló rajta, amivel le lehetne állítani. Ezért a fülek egész nap zajoknak, így a halláscsökkenés veszélyének vannak kitéve. Fokozatosan, észrevétlenül károsodhatnak a hallószervek.

Érdemes utánajárni, milyen megoldások vannak a halláscsökkenés kezelésére. Magasan képzett szakemberek végzik a hallás vizsgálatát, megállapítják a probléma mértékét, fajtáját. Több megoldást is javasolnak. A legtöbb esetben egy pár hallókészülékre rengeteget segíthet, ha tartós hallásvesztésről van szó.

Hallókészülék beszerzése

A vizsgálat eredményeinek tudatában az orvos meghatározza, milyen a hallásvesztés mértéke, milyen frekvenciájú hangokat hogyan hallunk. Többnyire a felső frekvenciatartományban tapasztalnak halláskárosodást, az oka pedig általában az öregedés.

Fontoljuk meg, milyen eszközt vásárolunk, sok szempont közrejátszik a választásban. A gyártók széles választékot nyújtanak az alap hallókészülékektől a haladó darabokig. A választáshoz szakmai segítséget nyújtanak, hogy problémánkhoz és pénztárcánkhoz is megfelelőt találjunk. Legtöbbször az ár áll a szempontok közül az első helyen, érthető, de érdemes mérlegelni, és a hallásvesztés helyreállítására koncentrálni.

Hallókészülékek típusai

Számos darab közül lehet válogatni, de négy alapvető típust különböztetünk meg:

  • egyéni hallókészülék, mely kitölti a külső fül területét (completely-in-the-canal - CIC)
  • hallójáratban lévő vevőkészülék (receiver-in the-canal - RIC)
  • nyitott fül mögötti készülék (behind-the ear - BTE)
  • hagyományos BTE készülék

Válasszuk ki halláscsökkenésünk szerint a számunkra legmegfelelőbb hallókészüléket! Sokan nem akarják reklámozni a problémájukat, ezért olyat választanak, ami a hallójáratban elfér, és teljesen láthatatlan. Teljes diszkréció. Azonban vannak, akik nem szeretik a fülledt érzést a fülben, számukra a fül mögött elhelyezkedő darabok kellemesebbek lehetnek.

Sok mai hallókészülék nyert már formatervezési díjat. Az elektronikai szerkentyűk területén ők tekinthetők innovatívnak és vonzónak. Már nem csak azok az unalmas, bézs színű darabok uralják a piacot, a hallókészülékek is követik a divatot.

Na persze nem a hallókészülék az, amire alapoznunk kell, mert ha még ép a hallásunk, bizonyos óvintézkedések megtételével szerencsés esetben egy életen át nem kell szembesülnünk ezzel a problémával. Használjunk például zajos környezetben füldugót, ne hallgassuk túl sokáig a zenelejátszónkat, vagy legalább tartsunk szünetet. Ilyen kis lépésekkel is sokat tehetünk a füleinkért.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák