A hirtelen fellépő hallásvesztés okai és kezelése

  • 04.02.2019
  • Jáksó Nóra

Ha a hallásod gyors romlását tapasztalod, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

A hirtelen fellépő hallásvesztés, vagy más néven hirtelen siketség a hallás váratlanul fellépő megmagyarázhatatlan romlása, mely napokig is eltarthat, de akár visszafordíthatatlan jelenség is lehet. Főként csak az egyik fület érinti, és azt jelzi, hogy valami nincs rendben a belső fülben. Bármely életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban a 40-50-es korosztályoknál fordul elő. De mi lehet a pontos kiváltó oka?

A hirtelen siketség lehetséges okai

A hirtelen siketséget számos egészségi probléma okozhatja, ám az esetek csupán 10 százalékánál sikerül a pontos okot beazonosítani. A hátterében meghúzódhat:

  • fejsérülés
  • fertőzések
  • autoimmun betegségek
  • súlyos fertőzés elleni gyógyszerek, illetve rákgyógyszerek szedése
  • vérkeringési problémák
  • idegrendszeri rendellenességek, például szklerózis multiplex
  • hallóideg-daganat

Melyek a figyelmeztető jelek?

Egyeseknél fülcsengés jelentkezik, szédülés, vagy úgy érzik, be van dugulva a fülük. Mások arra ébrednek reggel, hogy nem hallanak az egyik fülükre. Vannak, akik csak akkor fedezik fel, hogy az egyik fülükre nem hallanak, mikor telefonálni akarnak, és olyan is akad, aki egy pattanó hangot hall utoljára, mielőtt eltűnik a hallása. Szintén tipikus tünet lehet, hogy a normál hangerejű beszélgetés suttogásnak hallatszik.

Azonnal forduljunk orvoshoz!

Amikor valaki észreveszi, hogy hirtelen nem hall az egyik fülére, gyakran nem fordul orvoshoz, mert azt hiszi, be van dugulva a füle allergia, megfázás vagy éppen fülzsírdugó miatt. Bár minden második érintett – részben vagy teljesen – spontán visszanyeri a hallását egy-két hét alatt, az orvosi vizsgálat halogatása megnöveli az esélyét a maradandó károsodásnak, és a kezelés eredményességét is nagyban csökkentheti.

A legfőbb kezelési mód, különösen, ha a kiváltó ok ismeretlen, a gyulladáscsökkentő kortikoszteroidok alkalmazása. Természetesen pontosabb gyógymódot javasol az orvos, ha kideríthető, mi okozta a hirtelen hallásvesztést. Ha a halláscsökkenés olyan súlyos, hogy nem reagál a kezelésre, akkor hallásjavító készülék használatára is szükség lehet.

A hirtelen siketség ritka jelenség – az Egyesült Államokban évente 5000 emberből 1-6-ot érint –, de a valós esetek száma ennél jóval magasabb lehet, éppen azért, mert sokan, hallásuk épségét kockáztatva, nem fordulnak orvoshoz.

Forrás: nidcd.nih.gov

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák