A modern élet zajos

  • 05.11.2017
  • Trestyén Zsófia

Napjainkban a zaj általi hallásromlás a legelterjedtebb. A zene, a sport, egyéb szabadidős tevékenységek és a munkánk során bennünket ért zaj károsíthatja a hallásunkat, de még a kerti munka is ártalmas lehet.

A modern életünk szinte folyamatos zajban telik. A legtöbb ember napközben zajt kelt. A zaj káros lehet a hallásra, kialakulhat ideiglenes vagy tartós halláskárosodás, valamint akár fülzúgásra is szert tehetünk, ha folyamatos zajban tartózkodunk.

Zene

Sokan élvezik a zenét, van, akinek a zenehallgatás a hobbija. Egyeseket kikapcsol, másokat felpörget. Azonban van, hogy ártóan hangosan hallgatjuk a zenét, de az is káros lehet, ha túl hosszú ideig hangos muzsikában tengetjük az időt.
Természetesen az otthoni sztereó berendezés is ártalmas lehet, ha túl sokáig túl hangosan szól belőle a zene. Azonban különösen káros, mikor a hangos zene fej/füljhallgatón keresztül közvetlenül a fülünkbe bömböl.

A zajártalom kifejezetten magas koncerteken, klubokban és diszkókban.

A hivatásos zenészek különös ártalomnak vannak kitéve.

Sport és szabadidő

Számos sportolási és szabadidős tevékenység zajos lehet. A motorsportok szerelmeseinek hallása szintén komoly veszélynek van kitéve, akár résztvevőként, akár nézőként egy versenyen.

Ugyanez igaz a fitneszközpontokra is, ahol a zene gyakran nagyon hangos például a spinning vagy a zumba órán.

A lövészet, vagy vadászat közben szintén érheti az ember hallását olyan mértékű károsító zaj, ami akár tinnitust is okozhat.

Kertészkedés

A kert is lehet zajos hely. Gyakran zajos szerszámokat és gépeket használunk a portánkon. Különösen nagy zajt keltenek a láncfűrészek, a sövényvágók és a fa aprító szerkezetek.

Munka

Annak ellenére, hogy sok munkahelyen előírásokkal csökkentik a zaj mértékét, és egyre gyakrabban használnak hallásvédő eszközöket, a legtöbb időt mégis munkahelyünkön töltjük, így a folyamatosan zaj komoly ellenfél lehet. Egy-egy munkahely zajos lehet az ott használt szerszámoktól és gépektől, de éppen olyan ártalmas lehet hallásunk épségére egy iskola és óvoda, vagy egy fodrászszalon is.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák