A tökéletes füldugó alváshoz

  • 20.12.2016
  • Bordohányi Alexandra

Sokaknak a tökéletes alvás már ott elromlik, hogy bármilyen zajra könnyen felébrednek, és utána forgolódva töltenek el néhány órát. A csapcsöpögés, órakattogás, a hangosabb kutyaugatás vagy a horkolás, az éjszakai forgalom mind olyan zajok, amelyeket többen nem tudnak elviselni, és ez a nyugodt alvásban is gátolja őket. Az ilyen problémákra tökéletes megoldás lehet egy megfelelő füldugó, amelyet hallásunk védelme érdekében is körültekintően kell kiválasztanunk. Megnéztünk néhány füldugótípust, és azt, miért, illetve miért nem javasolt ezekkel aludni.

Szivacsos füldugó

A szivacsos füldugót sokan azért részesítik előnyben, mert a többihez képest viszonylag olcsó, és könnyen beszerezhető a legtöbb patikában és szupermarketben is. Az éjszakai alváshoz azoknak ajánlott, akiket inkább a kisebb neszek, zajok zavarnak, mert főként ezeket tudja kiszűrni. Ha ilyet választunk, fontos tudni, hogy higiéniai okokból gyakran kell cserélni a szivacsokat, hiszen ezek tökéletes táptalajt jelentenek a baktériumok számára. Mivel a szivacsos füldugó nem méretre szabott, akik kisebb füllel és hallójárattal rendelkeznek, azok számára zavaró lehet, így érdemes olyan típust keresniük ehelyett, amely illeszkedik a fül méretéhez, így szinte észrevehetetlen marad.

Viaszos füldugó

A viaszos füldugók ugyan régóta léteznek, mégsem a legnépszerűbbek az éjszakai viselésre. A szivacsos füldugóknál több zajt képesek kizárni, és sokkal jobban a saját fülre, hallójáratra lehet őket szabni, hiszen miután a kézmeleggel gyurmázhatóvá olvasztottuk, tökéletesen személyre szabottra formázhatjuk őket. Sokan azért ódzkodnak ettől a füldugófajtától, mert tartanak tőle, hogy a viasz elmorzsolódik, egy része a fülükben marad, és nem tudják majd maximálisan eltávolítani. A viaszos füldugóknál arra kell figyelni, hogy nem igazán újrahasználhatóak, gyakran kell őket cserélni.

Termoplasztikus füldugó

A holland Alpine cég kifejlesztette a tökéletes füldugót az alváshoz, mely mélyen illeszkedik a fülbe, és egyedi kialakításának köszönhetően minden nyugtalanító zajt és hangot kiszűr, ám az ébresztőóra, tűzjelző és hasonló hangokat átereszt. A SleepSoft füldugót kimondottan alváshoz fejlesztették ki, hiszen alig lehet érezni a viselését. A zajszűrőit annyira puha anyagból készítettek, hogy oldalra fekve sem zavarják viselőjét az alvásban. A szivacsos és viaszos társaihoz képest a termoplasztikus füldugók élettartama hosszabb, de ehhez arra is szükség van, hogy minden viselés után megfelelően ki legyenek tisztítva.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák