A világ legzajosabb nagyvárosai

  • 23.07.2017
  • Jáksó Nóra

Aki nagyvárosban lakik, annak nem kell elmagyarázni, milyen rettenetes állandó zajban élni. Ha körülnézünk a nagyvilágban, láthatjuk, hogy e tekintetben bizony nagyon sok helyen elkeserítő a helyzet, és már-már elviselhetetlen mértéket ölt a zajszennyezés.

Guangzhou

2017-ben Guangzhou, vagy európai nevén Kanton nyerte el a világ legzajosabb városa címet egy tanulmányban. A zajszennyezés egyre súlyosabb mértéket ölt: hatalmas a forgalom és a közlekedési dugók, jelentősek az építkezések, az áruházakban és boltokban több hangszóróból egyszerre szólnak a népszerű slágerek, miközben hangosbeszélőkön csábítják az üzletekbe a vásárlókat. De a legnépesebb kínai városokban, Pekingben, Sanghajban és Hongkongban– melyek ugyancsak előkelő helyet foglalnak el a világ legzajosabb városainak listáján - szintén sok helyütt olyan elviselhetetlen a zaj, hogy a lakók inkább zárva tartják az ablakokat.

Buenos Aires

Buenos Airesben kevesen tudják megtenni, hogy zárt ablakokkal védekezzenek az óriási zaj ellen, köszönhetően a nagy forróságnak és magas páratartalomnak. Argentína fővárosát hosszú évek óta Latin-Amerika legzajosabb városának tartják köszönhetően az egyre fokozódó közúti forgalomnak, tömegközlekedésnek, és a sok építkezésnek. A város éjjel sem pihen, sőt, számtalan bár, klub és diszkó ekkor várja a táncolni vágyókat. Bár az Egészségügyi Világszervezet szerint a zajszint mértéke nem haladhatná meg nappal az 55, éjjel a 45 dB-t, Buenos Airesben a 70, de akár a 80 dB-es zaj sem számít ritkaságnak.

Barcelona

Európa egyik legzajosabb városában szintén az autóforgalom, a légi- és vasúti forgalom, valamint az építkezések okozzák a legtöbb gondot, de az éjszakai élet, a hangos klubok és bárok sem mindig hagyják nyugodtan pihenni az arra vágyókat. Az éjszakai zajszint sok esetben eléri a 60-65 dB-t. Barcelona 2017-ben bekerült a világ tíz legzajosabb városa közé. A spanyol fővárosban, Madridban sem jobb a helyzet, ahol egy 2015-ös tanulmány szerint a zajterhelés csökkentésével évente 500 keringési és légzési rendellenességből eredő halálozást lehetne megelőzni.

Kairó

A 17 milliós népességű Kairó nem csak a légszennyezés tekintetében az egyik legveszélyesebb város. Egy 2007-es kairói tanulmány szerint a zajterhelés szempontjából a városban élni pontosan olyan, mintha egész nap egy gyárban lennénk. Egy egyiptomi tanulmány szerint az átlagos zajszint 90 dB, mely sosem csökken 70 dB alá. Az állandó dudálások, hangos zene, zajos motorok, és kiabálások a zsúfolt utcákon komolyan veszélyeztetik az egészséget, és halálos veszélyt jelenthetnek, hiszen többek között növelik a magas vérnyomás és a szívroham kockázatát.

Delhi

Egy 2011-es tanulmány korábban már megállapította, hogy Delhi India egyik legzajosabb városa, és egy 2017-es újabb vizsgálat szerint a helyzet mit sem változott: a zajszennyezés közvetlenül kapcsolatba hozható a halláscsökkenések 64 százalékával. A közúti forgalom okozta zajterhelés akár a 106 dB-is elérheti a véget nem érő dudálásoknak köszönhetően. Indiában a zajterhelés szempontjából Delhivel fej-fej mellett halad az első helyezésért Mumbai, India pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztató központja, ahol fülsiketítő hangokat produkálnak az építkezések és a petárdáktól és hangszóróktól zajos fesztiválok is.

Karacsi

Pakisztán legnépesebb városában a zajszennyezés mértéke helyenként a 99 Db-t is eléri. Mintegy 9500 kilométer hosszú úthálózatán naponta több mint hárommillió jármű közlekedik. A legfőbb zajforrások a közúti forgalom - a riksák, a motorkerékpárok, és a tömegközlekedési járművek - de a különféle ipari munkák is hozzájárulnak a zaj okozta problémákhoz. Egy tanulmány szerint minden harmadik riksa sofőr szenved zaj okozta halláskárosodástól, a zsúfolt helyeken árusító kereskedőknél ez az arány csaknem 60 százalék, de a közutakon szolgáló rendőröknél a legsúlyosabb a helyzet, körükben több mint 80 százalékos a hallásromlás aránya.

New York

A város, amely sosem alszik, sok lakóját sem hagyja pihenni, és egyesek számára túlságosan is zajos. A nagy zaj, a forgalom, a szirénák, a szemészállítók és fűnyírók zaja miatt évente több tízezer panasz érkezik a hatóságokhoz. A problémával az illetékesek is tisztában vannak, ezért az életminőség javítása érdekében egy ötéves projekt indult útjára 2016-ban, a ’Sounds of New York City’ (New York város hangjai), melynek keretében akusztikus érzékelőket helyeznek el a város több pontján. Ezek nem csupán a zajszintet mérik, hanem a zaj forrását is be tudják azonosítani. Az intelligens érzékelő-hálózattal az elsődleges cél egy csendesebb város megteremtése.

A zajos városok sorát még hosszasan lehetne sorolni…

Hogyan védekezhetünk a zaj ellen, ha mi is egy nagyvárosban lakunk? A sok jó tanács között szerepel a kiköltözés a városból, a füldugók viselése, és az ablakok bezárása. Egyelőre úgy tűnik, ezek közül választhatunk, ha nyugalomra vágyunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák