Az autizmus és a hallásvédelem

  • 02.04.2017
  • Varga Zsófia

A hangokra való túlérzékenység nagyon gyakori az autizmussal élő embereknél. Ha túlságosan érzékeny a hangokra, segítség lehet egy hallásvédő. Például munkahelyen vagy akár egy városi séta alkalmával. A zajok elnyomása által kevesebb inger éri. Az Alpine-t gyakran keresik fel autizmussal élők. Így ismerkedtek meg a 23 éves Alex-szel. Alex szintén a hangokra való túlérzékenységtől szenved autizmusából kifolyólag. A hallásvédőkkel való tapasztalatairól kérdeztük, mennyire segít csökkenteni az őt körülvevő ingereket. "A füldugó sok esetben nyújt megoldást" – mondja Alex.

Könnyebben kimerül a hangok miatt

"Fiatalabb koromban nem igazán voltam tisztában azzal, hogy érzékeny vagyok a hangokra. Észrevettem azonban, hogy zajos környezetben sokkal hamarabb fáradok el. A rádióhallgatás például kifejezetten fárasztó, habár nagyon élvezem."

Füldugó nélkül soha

"Egészen addig nem ismertem a füldugó előnyeit, amíg el nem kezdtem klubokba járni. Az első ilyen alkalommal olyan hangos volt a zene, hogy szédülni kezdtem. A rengeteg ingertől majdnem elájultam. Ezután kezdtem füldugót használni, utána sokkal jobb volt. Inkább mindig tartok magamnál füldugót. Néha hazaérve meg is feledkezem a kivételükről."

Bizonyos idő elteltével Alex egyre több alkalommal használt füldugót a hangingerek csökkentésére. "Különösen utazás közben. Gyakran alszom hotelekben, hébe-hóba couch surfing-elek is. Ez azt jelenti, hogy más otthonában alszom. Az ilyen helyzetekben nem mindig sikerül csendes szobát kifognom az alváshoz. Ezért mindig viszem magammal az Alpine SleepSoft füldugómat, amikor utazom valahova. Nemrég azt is észrevettem, hogy a városban is jobb füldugót viselni. A zajszint ugyanis sokkal magasabb mint azt gondolnánk."

Melyik füldugó a legalkalmasabb az ingerek csökkentésére?

Sok autista szeretné csökkenteni a nem kívánt hangok hangerejét úgy, hogy a beszélgetés vagy a telefon mégis jól hallható maradjon. Az Alpine PartyPlug a legalkalmasabb erre a célra. Már rendelkezésre áll belőle átlátszó verzió is, mely alig látható a fülben. Ha nagyobb zajcsökkentésre vágyunk, az Alpine SleepSoft a legjobb választás.

Forrás: Alpine Hearing Protection

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák