Hirtelen hallásromlással járhat a csontritkulás

  • 22.10.2017
  • Jáksó Nóra

Nincs rá magyarázat, hogy a csontritkulás miért okozhat hirtelen halláscsökkenést. De az biztos, hogy gyakori jelenségről van szó.

Egy taiwani tanulmányban több mint tízezer csontritkulástól szenvedő taiwani lakost hasonlítottak össze 32 ezer olyan emberrel, akinek nem volt osteoporosisa. A kutatók megállapították, hogy a csontritkulás mellett 76 százalékkal nagyobb volt a hirtelen hallásromlás rizikója. Ez a fajta átmeneti hallásvesztés – melynek okát eddig még nem sikerült felfedezni – egy vagy néhány nap alatt következik be, és tipikusan csak az egyik fület érinti. Minden második ember, akinél előfordul, spontán visszanyeri a hallását, akit pedig kezelni kell emiatt, azok 85 százalékánál állítható helyre különböző mértékben a hallás.

A kutatás vezetője, Dr. Kai-Jen Tien szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a csontritkulás nem csupán a csontok, hanem a keringési rendszer egészségét is befolyásolja. Elmélete szerint a szívbetegség rizikófaktorai, a gyulladások és a csontok demineralizációja (ásványianyag-vesztése) mind hozzájárulnak a gyengülő csontok és a hirtelen hallásvesztés közötti összefüggéshez.

Ezért a csontritkulásban szenvedőknek tudniuk kell, hogy ha hallásuk hirtelen romlását tapasztalják, érdemes azonnal orvoshoz fordulniuk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák