Hyperacusis: amikor a mindennapi zajok is elviselhetetlenek

  • 21.11.2016
  • Jáksó Nóra

A zajt mindannyian rosszul tűrjük, ám a hyperacusis-ban szenvedők számára még a csapból folyó víz, a járművön való utazás, a száraz leveleken sétálás, a telefoncsörgés vagy a mosogatógép zaja is kibírhatatlannak tűnik. A hyperacusis, azaz túlhallás, egy ritka hallási rendellenesség, melynek hátterében a belső fül károsodása, vagy az agy hallásközpontjának érzékelési zavara áll. Nem csupán kellemetlen, hanem fájdalmas is lehet.

El lehet képzelni, hogy az ilyen fokozott túlérzékenység mennyire rontja az életminőséget. A mindennapi zajokkal teli környezet ellenséges közeggé válik, nem csoda, hogy a hyperacusis könnyen vezethet társadalmi elszigeteltséghez, szorongáshoz és akár depresszióhoz is.

A zajra való túlérzékenység viszonylag gyakori, de a valódi hyperacusis szerencsére igen ritka, 50 ezer emberből egyet érint. Bármely életkorban jelentkezhet, egyik vagy mindkét fület érintheti. Általában nem veleszületett betegség, többnyire különösen erős zajhatás, ototoxikus gyógyszerek okozta halláskárosodás, fejsérülés, belső fület érintő vírusfertőzések, állkapocs-ízületi szindróma illetve a Lyme-kór tehető felelőssé a kialakulásáért.

A hyperacusis szorosan összefügg a fülzúgással. A fülcsengéstől szenvedő emberek jelentős hányada panaszkodik enyhe vagy súlyosabb zajérzékenységre.

Ha bárki azt gyanítja, hogy hyperacusisban szenved, keressen fel fül-orr-gégész szakorvost, aki ha megállapítja a betegséget, a kezelési lehetőségekről is tájékoztat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák