Nyáron is védd a füled!

  • 01.06.2015
  • Bordohányi Alexandra

Nyáron is van mire odafigyelni fülünk és hallásunk védelme érdekében, ha nem akarjuk a szünidőt, a pihenést elrontani egy súlyosabb betegséggel. Cikkünkben összefoglaltuk, hogyan érdemes védeni fülünket a naptól és a hidegvíztől.

Strandszezonban a legtöbben gondoskodunk arról, hogy karunk, lábunk, arcunk, hasunk és hátunk be legyen kenve naptejjel, hogy megússzuk a leégést. Arra azonban sajnos kevesen gondolnak, hogy a fül fokozottan ki van téve a napégés kockázatának, pedig a dolognak komoly veszélyei is lehetnek. A napégés önmagában is kellemetlen dolog, a bőr vörös lesz, fáj, viszket, majd lehámlik, ám a többszöri leégés még ennél is veszélyesebb. Néhány testtájékunk, köztük a fülünk is jobban ki van téve a rendszeres napsugárzásnak, és a vékonyabb bőrréteg, amely fedi, könnyebben megéghet. Ezeken a területeken alakulhat ki a legkönnyebben a bőrrák, melyet megelőzhetünk, ha jobban óvjuk fülünket a napfénytől.

Természetesen a legjobb megelőzés az, ha a legnapsütésesebb órákban árnyékba vonulunk, nem tesszük ki a bőrünket közvetlen napsütésnek. Amennyiben mégis kifeküdnénk a napra, ne csak szemünk védelmére gondoljunk, hanem fülünkére is. A legjobb megoldás egy kendő, amivel befedhetjük szemünket, fülünket, de egy kalap is tökéletes, amely még a napszúrástól is védelmet biztosít. A napvédő krémet érdemes mindig magunknál tartani tavasztól akár kora őszig is, és naponta többször használni. A fület, a halántékot, a homlokot és a nyak finomabb bőrét is rendszeresen be kell kenni vele, hiszen a leggyakrabban ezeken a területeken alakulhat ki a bőrrák, melyet sokszor nem könnyű időben diagnosztizálni, hiszen bizonyos fajtái nem járnak bőrelszíneződéssel.

A napsütés mellett hallószervünkre fokozott kockázatot jelent nyáron a hidegvíz, kiváltképpen, ha klóros medencékben hűsölünk. A gyulladásos megbetegedésekre érzékenyebbeknek nem árt beszerezni egy pár, úszáshoz és medencézéshez használható füldugót, amely védi a belső hallójáratot attól, hogy víz kerülhessen bele. A hideg víz önmagában is gyulladást okozhat, ám a klóros medencevíz még veszélyesebb. A klór az egyik legismertebb fertőtlenítő, emellett pedig zsíroldó hatása is van. A klóros víz a fülzsírt is jobban oldja, melynek egyik fontos szerepe az, hogy meggátolja a baktériumok belsőfülbe jutását, a baktériumok megtapadását.

Kicsivel több odafigyeléssel nyáron is meg tudjuk óvni fülünk egészségét és a hallásunkat is, és így a vakáció is zavartalanul telhet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák