Ön óvja hallását a mindennapi zajoktól?

  • 06.01.2015
  • Jáksó Nóra - noinetcafe.hu

Annak, aki forgalmas út mellett él, nem kell elmagyarázni, mi a zaj. Nyitott ablak mellett, sokszor még egymás hangját is alig halljuk. S miközben az erős zajhatások a mindennapi életünk részévé váltak, a legtöbben nem is gondolunk arra, hogy eközben károsodik-e a hallásunk.

A hallásromlás persze nem is olyan észrevehető számunkra, mint például a látásunk gyengülése, de nem kevésbé fontos, hogy megőrizzük hallószervünk egészségét is. Tudjuk, hogyan vigyázhatunk hallószervünk épségére, milyen vitaminokkal védhetjük, vagy hogyan óvhatjuk a hideg időben? Erről kérdeztük a mindenamihallas.hu szakértőjét, Papp Pétert.

Milyen mindennapi zajok lehetnek ártalmasak a hallásunkra?

A hétköznapokban rengeteg helyzetben találkozhatunk hallásunkra ártalmas zajokkal, ezek 80-85dB feletti hangok. Szemléltetésképp az emberi beszéd 60, a városi utcazaj 70dB körüli. Jelentős zajhatásnak vagyunk kitéve bizonyos eszközök (pl. fűnyíró, fúró) által, koncerteken, szórakozóhelyeken, de még az mp3 lejátszó is könnyen okozhat halláscsökkenést. Gyakorlatilag minden olyan hang káros lehet, melyeket hangosnak érzékelünk, és hosszabb ideig vagyunk kitéve neki.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A legegyszerűbb mód a megelőzés. Ha tudjuk, kerüljük a túlságosan zajos helyeket. Amikor viszont kénytelenek vagyunk nagyobb hangerőnek kitenni magunkat – pl. munkánkból adódóan, szórakozni megyünk, fesztiválozunk, vagy akár csak a moziban túl hangosra van beállítva a film –, mindenképp használjunk valamilyen hallásvédő eszközt: füldugót (itt érdemes jó minőségű szűrős füldugót használni, ami káros frekvenciákat szűri ki a zajos helyen, de beszéd, figyelmeztető hangok, zene szépen hallható marad) vagy fültokot.

Észrevesszük egyáltalán, ha károsodott a hallásunk, ha gyengébben hallunk? Hiszen a hallásromlás fokozatosan alakul ki. Többnyire csak az idősebb korosztályok gondolnak erre, pedig egyre több fiatal hallása is romlik. Vannak erre utaló tünetek, vagy csak egy hallásvizsgálat deríthet rá fényt?

Nagyon nehezen vesszük észre magunkon a halláscsökkenést. Általában a környezetünk érzékeli a problémát a jobban felhangosított televízió, rádió hallatán, vagy úgy, hogy az érintett kevéssé reagál a szólításokra. Hasonlóan jó mutató, hogy csökkent hallással zajos környezetben (pl. étterem, bevásárlóközpont) nehezebben értjük meg az emberi beszédet.

A halláskárosodás mindig maradandó, vagy egyes esetekben visszafordítható állapot?

Egyes gyógyszerek és betegségek mellékhatása lehet a csökkent hallás, az ilyen típusú, vezetéses károsodás az esetek többségében idővel elmúlik. Ilyen a gyerekeknél gyakori fülgyulladás, vagy okozhatja felgyülemlett fülzsír is. Idegi halláskárosodás a kor előrehaladtával vagy rendszeres, túlzott zajhatás által alakul ki, ekkor többnyire már csak a hallókészülék jelent megoldást.

Káros szenvedélyeink szinte minden szervünkre negatívan hatnak. Ez a fülünkre is igaz?

Természetesen hallásunkat is befolyásolják káros szenvedélyeink. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mind hatással vannak hallásunk állapotára. A nem megfelelő vérkeringés révén hallószerveink nem kapnak elegendő vért az optimális működéshez, vagy például a túlzott alkoholfogyasztásnál túl sok vért kapnak, ilyenkor fülzúgást tapasztalunk.

Hogyan óvhatjuk „belülről” fülünk, hallásunk egészségét? A szemünkre például vásárolhatunk szemvédő vitaminokat, de vajon a fül esetében mennyire fontos a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel?

A hallás megóvásában nagy szerepe van a vitaminoknak. Jelentős zajhatásnál szabad gyökök termelődnek, melyek károsítják a fül egészséges sejtjeit, ennek megakadályozását segítik a vitaminok. A C-, E-vitamin és a magnézium a fül csigájában található szőrszerű sejtek károsodását akadályozza nagyobb zajhatás esetén. A D-vitamin a hallócsontocskák épségét segíti elő, a B12 hiánya esetén pedig – különösen alacsony folsavszint mellett – hajlamosabbak vagyunk a korral járó halláscsökkenésre.

Télen mennyire károsíthatja hallásunkat, ha nem védjük a fejünket, és hideg levegő éri a fülünket, illetve a hallójáratot? Ha megfázunk, sokszor a fülünk is olyan, mintha bedugulna. Hogyan védjük meghűlés esetén?

Testünk a legtöbb hőt a fejen keresztül veszíti el, fontos, hogy meleg sapkát viseljünk a hideg évszakokban, így megelőzhetjük többek között a fülfájást is. Megfázás esetén folyadék halmozódik fel a fülekben, ez okozza a halláscsökkenést. Ha a gyógyulást követően sem múlna el a tompa hallás, érdemes orvoshoz fordulni.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák