Tudtad, hogy a füldugótól is kaphatsz fülfertőzést?

  • 03.09.2017
  • Jáksó Nóra

A füldugók hasznos segítőtársaink a mindennapokban: védenek a halláskárosodástól munka, utazás és a szórakozás közben, segítik a nyugodtabb alvást, és fokozzák a koncentrációt, ha tanulunk. Ám a nem megfelelő minőségű füldugók, illetve helytelen használatuk, akár súlyos bakteriális vagy gombás fülfertőzéshez is vezethet. Különösen, ha nyugodt alvásunk érdekében egész éjjel viselünk olyan füldugókat, melyeket maximálisan csak néhány órán át lehetne használni.

A biztonság érdekében mindig győződjünk meg arról, hogy az általunk választott füldugó többször vagy csak egyszer használható, és vajon viselhető-e egész éjjel, vagy csupán pár órán át.

Nem mindegy, hogy a füldugó milyen anyagból készül

Az sem mellékes szempont fülünk biztonsága érdekében, hogy a füldugónkat milyen anyagból gyártották. A viaszos és szilikonos füldugók ugyanis nem légáteresztőek, ezért a hallójáratban olyan nedves és meleg környezetet teremtenek, mely ideális táptalajt jelent a baktériumok és gombák számára. A szilikonos füldugók ráadásul érzékenységet, allergiás reakciót, irritációt, és krónikus fülviszketést is okozhatnak. A szivacsos füldugók porózus anyaguknál fogva csapdába ejthetik a szennyeződéseket, és könnyen egy kórokozótanya válhat belőlük.

Hogyan kerülhető el a füldugó okozta fertőzés?

A megfelelő higiénia érdekében természetesen a fülünket és a füldugót is tisztán kell tartani. Alapvetően azonban az a legfontosabb, hogy körültekintően válasszunk magunknak füldugót. Ha olyan füldugót keresünk, melyet egész éjjel viselhetünk, többször is használhatunk, és maximális kényelmet biztosít, válasszunk az Alpine füldugók közül. Különleges anyaguknál fogva tökéletesen illeszkednek a fülbe, nem mozdulnak el, és hipoallergének. Nem okoznak irritációt, sem allergiát, mivel nem tartalmaznak szilikont, latexet, színezéket, sem lágyítószert. Füldugónk élettartamát is meghosszabbítja, ha tisztán tartjuk. Ez történhet langyos, szappanos vízzel, vagy speciális fertőtlenítő spray-t is használhatunk, ami maradéktalanul elpárolog a füldugóról. Használaton kívül érdemes tárolódobozban tartani őket, ezzel tovább csökkenthetjük a fertőzések kockázatát.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák