Új WHO ajánlások az európai zajkibocsátásra vonatkozóan

  • 15.07.2019
  • Trestyén Zsófia

Az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásokat fogalmaz meg a közlekedési zaj, a szélturbinák és a szabadidős zaj tekintetében Európában.

Az új WHO ajánlások az európai zajkibocsátásra vonatkozóan

Az Egészségügyi Világszervezet új iránymutatásokat adott ki az európai zajkibocsátásra vonatkozóan. A WHO szerint a környezeti zaj fontos közegészségügyi probléma, amely az egészséget fenyegető legfőbb környezeti kockázatok közé tartozik. A WHO Európai Regionális Irodája ezért a környezetvédelmi zajra vonatkozó alapelveket dolgozott ki az európai régió számára.

Az iránymutatások fő célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az emberi egészség megóvására a különböző forrásokból, például a közlekedési zajból (közúti közlekedés, vasút és repülőgépek), a szélturbinákból és a szabadidős zajból származó környezeti zajnak való kitettség miatt.

A konkrét ajánlások

A közúti forgalom esetében a WHO határozottan javasolja a zajszint csökkentését 53 decibel alá. Éjszakai expozíció esetén az ajánlott érték 45 dB.

A vasúti zaj tekintetében a WHO határozottan javasolja az 54 decibelt. Éjszakai expozíció esetén 44 dB alatt ajánlott tartani a zajszintet.

A repülőgépek zajára az Egészségügyi Világszervezet határozott javaslata a 45 decibel. Éjszakai expozíció esetén pedig 40 dB alatt maradjon ez az érték.

A szélturbinás zaj esetében a WHO a 45 decibel alatti zajszintre csökkentést javasolja.

A szabadidős zaj tekintetében a WHO javasolja az éves átlag csökkentését az összes szabadidős zaj forrásból 70 dB-re.

A fenti zajszintek mindegyike káros egészségügyi hatásokkal jár.

Az ajánlások megtalálhatók a „Környezetvédelmi zajra vonatkozó iránymutatások az Európai Régió számára” (2018).

Forrás: www.who.int

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák