A sport és a halláskárosodás

  • 22.05.2014
  • Varga Zsófia

Akár elkötelezett sportemberek vagyunk, akár most kezdünk újra formába lendülni, mindenképp dicséretes, hogy mozgunk. Kutatások szerint a rendszeres testmozgás jót tesz az általános egészségi állapotnak, beleértve a hallás épségét is. Azonban a kemény edzés közben a túl hangos zenehallgatás könnyen szenzori-neurális halláscsökkenéshez vezethet, mely egy állandó állapot, azonban könnyen elkerülhető néhány óvintézkedéssel.

Az első dolog, amit meg kell tenni az edzés megkezdése előtt, hogy konzultálunk orvosunkkal, aki megállapítja, egészségesek vagyunk-e az adott sporthoz. Miután zöld utat kaptunk, tegyünk lépéseket a hallásunk védelméért.

Íme néhány tanács:

1. Ne feszegessük a korlátainkat! Ügyeljünk a bemelegítésre, sose hagyjuk ki, és ha kell, tartsunk szünetet. Túl kemény edzés közben előfordulhat hallásvesztés. A tünetek közé tartozik a szédülés, a füldugulás és a fülcsengés.

A hallás néhány óra elteltével visszatér, ha nem így lenne, keressük fel orvosunkat. Lehet, hogy egy rendellenesség (perilymphatic fistula) vagy valamilyen belső fülben lévő genetikai hiba (Large Vestibular Aqueduct Syndrome, LVAS) okozza. Előfordulhat belső fülnél megjelenő rendellenesség is, mint a Meniere szindróma.

2. Ha az edzőteremben túl hangos a zene, kérjünk meg valakit, hogy halkítsák le. Ha kiabálnunk kell azzal, aki tőlünk karnyújtásnyira áll, valószínűleg túl nagy a hangerő. A George Mason University mért zajszintet spinning órák alatt az Egyesült Államokban. Megállapították, hogy a legtöbb helyen 100-110dB a zene hangereje, mely 30-40dB-lel több, mint az ajánlott szint.

Ha nem halkítják le nekünk, távolodjunk el annyira a hangszóróktól, amennyire lehetséges vagy használjunk valamilyen füldugót. Utolsó megoldásként keressünk egy másik edzőtermet, ahol az alkalmazottak jobban szem előtt tartják a vendégek igényeit és hallását.

3. Ugyanez vonatkozik a fejhallgatókra is. Ha túlzott hangerővel hallgatunk zenét fej- vagy fülhallgatón keresztül, könnyen szenzori-neurális hallásvesztés lehet a vége. A National Institute on Deafness and other Communication Disorders (NIDCD) becslései szerint a 20 és 69 év közötti amerikaiak 15%-ánál kimutatható magas frekvenciájú halláscsökkenés. Ezt általában a zajos munkahelyek vagy szabadidős tevékenységek okozzák. A 85dB feletti zajexpozíció véglegesen károsíthatja a hallást. Nem baj, ha edzés közben motivációként zenét hallgatunk, de győződjünk meg róla, hogy nem túl hangosan szól a lejátszónk, és a mozgással elérjük célunkat, miszerint egészségesebbek leszünk.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák