4 hasznos tipp a hallásromlás megelőzésére

  • 29.10.2018
  • Jáksó Nóra

A hallásromlás nem előzhető meg minden esetben, ám sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a halláscsökkenés rizikóját.

1. Zajos körülmények között védjük füldugóval a hallásunkat

Fülünk nagyon érzékeny az erős hangokra, ezért ha nagy zajnak vagyunk kitéve otthon, a munkahelyen vagy a szabadidős tevékenységeink során, fontos, hogy jó minőségű füldugókkal védjük hallásunkat. A nagy sportesemények, a fesztiválok, a rock koncertek, a tűzijáték, a motorozás mind veszélyesek a hallásunkra, de otthonunkban is ki vagyunk téve a zajnak a tévé, a rádió, a CD és MP3-lejátszók, a különféle háztartási eszközök, a fűnyíró, vagy éppen a barkácsgépek, például a fúrógép által. Minden zajos körülmény esetén megtalálhatjuk a legjobb hallásvédő segítséget a kiváló minőségű Alpine füldugók között. Ügyeljünk rá, hogy hallásvédő nélkül ne legyünk tartósan, nap mint nap kitéve 85 dB-nél nagyobb hangerejű zajnak. Ne feledjük, hogy a 100 dB vagy annál erősebb hangok már 15 perc alatt károsíthatják a hallásunkat. Egy rock koncerten pedig akár 115 dB-lel is düböröghet a zene! 

2. Óvjuk fülünk egészségét

Fülünk saját öntisztító mechanizmussal rendelkezik, de túlzott fülzsír-termelődés esetén szükség lehet szakszerű tisztításra orvos által, vagy speciális fültisztító spray segítségével. Soha ne tegyünk fültisztító pálcikát vagy más tárgyat a hallójáratba, mert megsérthetjük a rendkívül vékony és érzékeny dobhártyát, és elősegíthetjük a fülgyulladás kialakulását. Ha a fülünkbe gyakran kerül víz, az is hasonló hatást vált ki. Hosszan tartó, rendszeresen visszatérő fülgyulladás esetén forduljunk orvoshoz, mert a gyakori gyulladás maradandó halláskárosodáshoz vezethet.

3. Vigyázzunk a halláskárosító faktorokkal

Melyek ezek? Például a dohányzás és egyes gyógyszerek. Mind a dohányzás, mind a passzív dohányzás árt a hallószervnek, egyrészt a méreganyagok hatására keletkező káros szabad gyökök, másrészt a romló keringés miatti elégtelen vérellátás által. Egyes antibiotikumok, vízhajtók és a nagy dózisú aszpirin is mérgező a fülnek, ezért nevezik ezeket ototoxikus gyógyszereknek. Ha ilyen gyógyszereket kell szednünk, pontosan tartsuk be a javasolt adagot és kezelési időt, vagy kérjük meg az orvosunkat, hogy ha tud, javasoljon helyettük olyan gyógyszert, mely nem káros a hallásra.

4. Éljünk egészséges életmódot

Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés – gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, omega-3-zsírsavban gazdag, ellenben sóban és cukorban szegény táplálkozás – a hallószervünk egészségét is védi. A testmozgás vérkeringés fokozó hatása szintén kedvezően hat a hallásra. Az egészséges testsúly megtartása azért lényeges, mert minél több felesleg van rajtunk, annál nagyobb a hallásromlás rizikója.

Érdemes a hallásunkat rendszeresen ellenőriztetni, akkor is, ha önmagunkon nem vesszük észre, hogy romlott volna a hallásunk. Már az enyhe halláscsökkenést is ajánlatos hallásjavító készülékkel orvosolni, mivel így megelőzhetjük hallásunk további romlását.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák