Örökölhetjük a hallásromlást?

  • 06.01.2021
  • Jáksó Nóra

Számos betegségre hajlamosíthatnak a génjeink. Vajon a halláscsökkenés ezek között van?

A különféle betegségek kockázatát kisebb-nagyobb mértékben a családunktól öröklött génjeink is befolyásolják. A halláscsökkenés kockázatát szintén érinthetik. Nem csupán veleszületett siketség esetén, hanem bármely életkorban kifejeződhet a gének hatása, ami egyeseket hajlamosabbá tesz a hallásromlásra.

Ezer újszülött kisbabából 1-3 születik valamilyen hallási rendellenességgel, és közöttük minden második vezethető vissza a génekre. De nem minden genetikai eredetű hallásromlás jelentkezik csecsemőkorban, előfordul, hogy felnőttkorban derül rá fény. A hallásromlás lehet tisztán is a gének kifejeződése, de előfordul, hogy a gének és egyes betegségek együttes hatása okán alakul ki.

A legfőbb genetikai eredetű betegségek, melyek hallásromlást okoznak: az Usher-szindróma, a Pendred-szindróma és az otoszklerózis nevű belső fület érintő kóros csontosodási betegség. Ám a kutatók folyamatosan azonosítanak be újabb és újabb géneket, melyeknek szerepük van a hallásromlás létrejöttében, így ezen a területen még sok a felfedezni való.

Ami biztos, hogy bár a géneknek is lehet szerepe a hallásromlásban, a halláscsökkenések legnagyobb hányadáért a környezeti faktorok, a nagy zaj, a magas hangerő tehető felelőssé, és jelentősen befolyásolhatja életmódunk is. Ezért fontos, hogy minden életkorban törekedjünk hallásunk védelmére, és igyekezzünk megelőzni a romlását.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák