Hogyan működik az emberi fül?

A külső fül gyűjti össze a hanghullámokat, és közvetíti a dobhártyának, mely a hang hatására vibrálni kezd. Ez indítja el a kalapács, az üllő, majd a kengyel mozgását, mely a csigában található folyadék hullámzását gerjeszti, a benne található szőrsejteket mozgatva.

A szőrszerű szenzoros sejtek a jeleket a hallóideghez közvetítik, mely továbbítja az agynak. Agyunk alakítja a jeleket hanggá. A hallórendszer folyamatosan működik, feladata a hullámokat idegi impulzusokká alakítani, melyeket az agy képes értelmezni.

A labirintus nem igazán része ennek, nem szükséges a halláshoz, de a hallóideg szerveihez tartozik. A labirintus egyik eleme a kiegyenlítő szerv, ez a tény ad magyarázatot arra, hogy a súlyosan hallássérült emberek gyakran szédülnek.

A hallás elvesztése

Sok oka lehet a halláscsökkenésnek (ideiglenes). Például egy megfázás. A fülek csatlakoznak a torokhoz és az orrhoz. Ha az orr elzáródik, gyakran nyomást érzünk a fülben. Ez azt jelenti, hogy a dobhártya nyomás alatt áll, ezért nem rezeg a megszokott módon, emiatt kevésbé hallunk.

A 60 évnél idősebbek több mint fele valamilyen formában halláskárosult. Ez gyakran észrevétlen marad. Általában a környezetünk veszi észre, hogy túl hangosra állítjuk a TV hangerejét vagy nehezen értjük meg a motyogó beszédet. Az is lehet, hogy valamilyen gyógyszer a halláscsökkenés kiváltója, az ilyenek az ún. ototoxikus gyógyszerek. Hollandiában már szabványos definíciók vannak a halláskárosodás mértékének meghatározására.

A halláskárosodás következményei

A halláskárosodás egyik formája a maradandó hallásvesztés, melyet a hallásban történt fizikai kár okoz. Ha valaki 80 decibelnél hangosabb zajnak van kitéve, a fül csigájában található apró, érzékeny szőrsejtek tönkremennek. A túl erős rezgésektől kiszakadnak helyükről, akár egy fa a nagy viharban. Ilyenkor maradandó a halláskárosodás, mivel ezek a szőrsejtek nem képesek regenerálódni.

A maradandó halláskárosodás elkerülésére mindenképp használjunk fülvédőt, így elkerülhetjük a súlyosabb kárt valamint a siketséget.

Hogyan előzzük meg a halláskárosodást?

A halláskárosodás általános kifejezés, mely magában foglalja a tartós és az ideiglenes fizikai károsodást. A hallásvesztés fokozatosan, észrevétlenül alakul ki. Gyakran indul ideiglenes sípolással egy koncert vagy fúróval történő munka után.

Idővel a sípolás egyre hosszabb ideig jelentkezik, ha sokan beszélnek körülöttünk, például egy születésnapi bulin. A fülcsengés, -zúgás természetesen nagyon zavaró tud lenni. Olyan érzésünk van, mintha állandóan fák susogását vagy egy sziszegő hangot hallanánk a fejünkben. A harmadik és egyben utolsó szakasza a károsodásnak, amikor állandóvá válik a károsodás. Az ember nem hall jól vagy nagyothalló.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák