A zajtól legjobban egy füldugóval védheted a hallásod, a korral járó hallásromlástól viszont a megfelelő táplálkozás óvhat meg leginkább.
A belső fülünk megfelelő működése nagymértékben függ a jó vérellátástól, melynek fontos szerepe van abban, hogy ellássa ezt az érzékeny „műszert” oxigénnel és tápanyagokkal, valamint olyan antioxidánsokkal, melyek a káros szabad gyökök ellen nyújtanak védelmet. Milyen élelmiszerek biztosíthatják az ehhez szükséges tápanyagokat?
A halhús, különösen a tonhal, a lazac, a szardínia, a makréla húsa, valamint a halolaj igen gazdag omega-3-zsírsavakban és D-vitaminban, melyekről tudományosan is bizonyított, hogy fontos szerepük van a hallás védelmében. Már heti egy adag hallal is csaknem felére csökkenthető a korral járó hallásromlás kockázata.
A lenmag ideális omega-3-zsírsav forrást jelent mindazoknak, akik nem esznek húst. A dió, a szezámmag és a tökmag igen gazdag cinkben, mely szintén fontos hallásvédő ásványi anyag, ráadásul a fülcsengés tüneteit is enyhítheti.
A zöld leveles zöldségek, a spenót, a sóska, a mángold, a fodros kel, a rukola legjobb magnéziumforrások. A magnéziumról bebizonyosodott, hogy fontos szerepet tölt be a hallásvédelemben, és még az erős zajhatás okozta hallásromlástól is megvédhet, különösen, ha közvetlenül a zajhatás után fogyasztjuk.
Bővelkednek antioxidánsokban – polifenolokban és C-vitaminban – ezért a szabad gyökök halláskárosító hatását segítik kivédeni a bogyós gyümölcsök, úgy mint az áfonya, a málna, a szeder, a goji bogyó vagy a homoktövis. Immunerősítő hatásuk révén a fülfertőzések kockázatát is csökkenthetik.
Az egészséges élelmiszerek fogyasztása mellett ügyeljünk arra, hogy csökkentsük a szabad gyökök termelődését okozó élelmiszerek, például a hidrogénezett zsírok, a cukrok, és az állati fehérje, különösen a vörös húsok fogyasztását.
2014 © Minden, ami hallás Impresszum | Adatvédelem | Állásajánlat