Napjainkban a zaj okozta halláscsökkenés egyre ijesztőbb méreteket ölt. Ezért érdemes tudni, hogy léteznek olyan növényi vegyületek, melyek fogyasztásával csökkenthetjük a zaj halláskárosító hatását.
A tudósok már régóta tudják, hogy a káros szabad gyökök, egészen pontosan a reaktív oxigéngyökök komoly szerepet játszanak mind a zaj, mind a gyógyszerek okozta halláscsökkenésben. Reaktív oxigéngyökök alacsony mennyiségben mindenki szervezetében megtalálhatók, ám ha túlságosan megnő a mennyiségük, az oxidatív stresszt okoz a sejtekben, ami összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos betegségek kialakulásával.
Antioxidánsok fogyasztásával megvédhetjük sejtjeinket a reaktív oxigéngyökök károsító hatásaitól. Ilyen antioxidáns a vörös szőlő héjában, és így a vörösborban is meg található rezveratrol, mely egy nagyon erős gyulladásgátló vegyület. Segítségével mérsékelhetjük azokat a kóros gyulladásos folyamatokat, melyeknek szerepe van a szervezet öregedésében és a halláskárosodásban is.
Kimutatták, hogy a rezveratrol jelentősen fékezi a reaktív oxigéngyökök képződését, és gátolja a gyulladáskeltő enzimek működését, ezáltal csökkenti a zaj okozta halláskárosodás mértékét. Hogy pontosan hogyan óvja hallásunkat, még további vizsgálatokra vár. Ám nem kétséges, hogy a vörös szőlőt és a vörösbort is érdemes rendszeresen fogyasztanunk, hiszen nem csupán a hallószervünket védik, hanem csökkentik a daganatos és keringési betegségek kockázatát, valamint gátolják a szellemi hanyatlás folyamatát is.
2014 © Minden, ami hallás Impresszum | Adatvédelem | Állásajánlat