Kanadai tanulmány: A fiatal építőmunkások kevésbé figyelnek a hallásvédelemre

  • 02.09.2017
  • Trestyén Zsófia

A 21 éves vagy annál fiatalabb építőipari dolgozók 24%-a számolt be arról, hogy nem fordít figyelmet hallásvédelemre munka közben.

Egy friss kanadai tanulmány megállapította, hogy a fiatal építőmunkások kevésbé hajlamosak arra, hogy a munkahelyükön megfelelő hallásvédelmei eszközöket viseljenek, mint az ugyanazon iparág többi korcsoportjának tagjai.

A 21 éves vagy annál fiatalabb építőipari dolgozók 24%-a számolt be arról, hogy nem visel hallásvédelemre szolgáló eszközt. Ez a szám körülbelül kétszerese a építőipari dolgozók többi korcsoportjának. Az 50 év feletti munkavállalók körében 13% az, aki nem óvja hallását munka közben, és minden más korcsoportban ez az arány 11% volt.

Ráadásul a tanulmány azt mutatja, hogy az építőiparban dolgozó fiatal munkavállalók kevésbé hajlamosak hallásvédelmet viselni a más iparágakban dolgozó fiatal munkavállalók - például a gyártás és az elsődleges erőforrások - tekintetében.

A zaj okozta halláskárosodásról

A zaj okozta halláskárosodás akkor fordul elő, amikor a belső fülön lévő szőrsejteket a zajnak való kitettség károsítja, és ez akkor fordulhat elő, ha a hallásvédelemmel nem törődnek a zajos munkahelyeken. A zaj okozta halláskárosodás állandó jellegű halláskárosodás, és ha nem kezelik, akkor maradandó hatásai lehet az érintettekre.

2006 óta több mint 37 000 elfogadott követelést jegyeztek fel Kanadában a zaj okozta halláskárosodás miatt, ahol a fenti vizsgálatot lefolytatták.

A tanulmányról

A tanulmányt a WorkSafeBC végezte, ez egy olyan ügynökség, amely biztonságos és egészséges munkahelyeket támogat Kanadában. A tanulmányban felhasznált adatokat 2016-ban gyűjtötték össze több mint 160 000 hallásvizsgálatból, amelyeket a munkaadók végnek a kötelező halláskárosodás megelőzésére irányuló programok részeként.

Forrás: Hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák