Vashiányos vérszegénység és halláscsökkenés. Van összefüggés?

  • 29.01.2017
  • Czicze Andrea

A vashiányos vérszegénység is okozhat halláscsökkentést – állítja egy tavaly decemberben, a JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery című orvosi szakfolyóiratban publikált tanulmány. Vajon tényleg van összefüggés e viszonylag gyakori betegség és hallásunk romlása között?

A vashiányos vérszegénység (vashiányos anémia) emberek százmillióit érinti világszerte, csak az Egyesült Államokban ötmillió betegről tudnak. A vashiányos vérszegénység, nem egy önálló kórkép, hanem tünet, melynek hátterében valamilyen kiváltó ok áll. Lényege, hogy a vashiány következtében csökken a vér oxigénszállító elemeinek mennyisége és mérete. A vashiányos anémia rendszerint lassan alakul ki, mivel a szervezet vasraktárainak felhasználása hónapokig is eltarthat, hátterében felnőtteknél leggyakrabban valamilyen vérzés áll. Férfiakban, illetve posztmenopauzában lévő nőkben vashiány általában emésztőrendszeri vérzésre utal. Menopauza előtt álló nőkben a havi menstruációs vérzés, míg a fiatalabb korosztálynál a helytelen, túl kevés vasat tartalmazó táplálkozás következtében alakulhat ki súlyos vashiány.

Arra már korábban fény derült, hogy a rossz egészségi állapot, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, sőt még a dohányzás is okozhat halláscsökkenést, de vajon a vashiányos vérszegénység hogyan hozható kapcsolatba hallásunkkal? Kathleen M. Schiffer, a Pennsylvania State University College of Medicine munkatársa szerint az összefüggés nagyon valószínű. „A hallásban kulcsfontosságú szerepet betöltő belső fül igen érzékeny a vérben található anyagok szintjének változására, így lehetséges, hogy a vashiányos vérszegénységből adódó oxigénhiány negatívan befolyásolja a belső fül működését” – magyarázta tanulmányában. Az általa vezetett kutatócsapat több mint 300.000, 21 és 90 év közötti amerikai felnőttet vizsgált meg. Az adatok kiértékelése után kiderült, hogy miközben a felnőtt lakosság 1,6%-ának van átlagosan halláscsökkenése, a vashiányos anémiával küzdő férfiaknál és nőknél ez már 3,4%. Bár ezek a számok akár önmagukért is beszélhetnének, az ok-okozati összefüggések teljes feltérképezésére azért még várni kell.

A kutatás következő lépésében a szakemberek arra szeretnének bizonyítékot találni, hogy a vashiányos vérszegénységgel küzdő betegek kezelése és felépülése után valóban kimutatható-e tényleges hallásjavulás.

Forrás: www.medicalnewstoday.com, www.doktorinfo.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák