Védd a hallásod csokival

  • 16.12.2019
  • Jáksó Nóra

A csoki imádók körében sokkal kisebb a hallásromlás gyakorisága.

Életmódunk és táplálkozásunk jelentősen befolyásolhatja a halláscsökkenés kockázatát. A szakértők ezért régóta kutatják, melyek azok az élelmiszerek, melyek hallásvédő hatásúak, és csökkenthetik a hallásproblémák kialakulásának rizikóját. Jó hír a csokirajongóknak, hogy kedvenc csemegéjük is ezen élelmiszerek között található.

Természetesen a magas kakaótartalmú csokoládéról van szó elsősorban, és nem a tejcsokiról. Minél több a kakaótartalom ugyanis a csokoládéban, annál több benne az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású polifenol. Napjaink kutatásai bizonyítják, hogy ezek a polifenolok védelmet nyújthatnak a halláskárosodással szemben, mivel csökkentik a belső fülben található csigát érintő oxidatív stresszt és gyulladásokat.

Egy közelmúltbeli koreai tanulmány éppen ezt a hatást vizsgálta. Több évet átfogó vizsgálatukban, 40-65 éves résztvevők egészségügyi adatai alapján megállapították, hogy a halláskárosodás mértéke jelentősen kisebb arányban (26,78%-ban) fordul elő azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak csokoládét, azokhoz képest, akik nem szeretik a csokit. Utóbbiak körében 35,97%-os ez az arány. A kutatók továbbá úgy találták, hogy fordított arányosság mutatható ki a halláskárosodás súlyossága és a csokifogyasztás gyakorisága között. Ha tehát szeretjük a csokoládét, ez egy újabb ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák