A halláscsökkenés okai gyerekeknél

  • 06.01.2020
  • Varga Zsófia

Középfülgyulladás

Mi a középfülgyulladás?

Egy gyulladás a középfülben (dobhártya mögötti terület), melyhez általában folyadék is társul. Ez a folyadék nem feltétlenül fertőzött.

A betegség tünetei, súlyossága, gyakorisága és hossza változó lehet. Az egyik véglet, amikor rövid ideig átlátszó, nem fertőzött folyadék van a fülben fájdalom és láz nélkül, mely azonban enyhe halláscsökkenést eredményez. A másik véglet, amikor ismétlődő rohamokban jelentkezik a fertőzés, sűrű, ragasztószerű folyadék jelenik meg. Az ilyen gyulladás maradandó halláskárosodással járhat.

Hullámzó vezetéses halláscsökkenés szinte mindig előfordul középfülgyulladásnál. Valójában ez a leggyakoribb oka a gyermekek halláskárosodásának.

Milyen gyakori a középfülgyulladás?

Ez az egyik leggyakrabban diagnosztizált betegség csecsemők és kisgyermekek körében. 70%-uk legalább egyszer megtapasztalja élete első három évében. Ez idő alatt a gyermekek 50%-a három vagy annál több alkalommal is szenved fülgyulladástól.

Miért olyan gyakori a középfülgyulladás gyermekeknél?

A fülkürt egy átjárót képez a középfül és a torok hátsó része között, mely kisebb mint a felnőtteknél és közel vízszintes. Így könnyebben alakulhat ki orrpolip és fertőzés. Amíg a fülkürt szöge és mérete nem változik a gyermek növekedése által, addig fogékonyabbak a középfülgyulladás kialakulására.

Hogy okoz a középfülgyulladás halláscsökkenést?

Három apró csont közvetíti a rezgéseket a dobhártyának a belső fülbe. Ha folyadék is jelen van, a rezgések kisebb hatékonysággal kerülnek továbbításra, így a hang energiája elvész. Az eredmény lehet enyhe vagy közepes fokú halláscsökkenés. Ezért a beszédhang tompa vagy nem hallható.

Az ilyen típusú halláskárosodás vezetéses és ideiglenes. Azonban, ha a középfülgyulladás újra és újra előfordul, roncsolhatja a dobhártyát, a fülben lévő csontocskákat, vagy akár a hallóideget, melytől a károsodás állandó, idegi hallásvesztés lehet.

Okozhat a fülgyulladás általi hallásvesztés beszéd- és nyelvbeli problémákat?

A gyermekek mások beszéde alapján tanulják meg a nyelvi elemeket. Az első néhány év különösen fontos a beszéd fejlődésének szempontjából.

A hallásvesztés akadályozza a nyelvtanuláshoz szükséges tapasztalatok megszerzését.

A középfülgyulladás fertőzés nélkül egy speciális probléma, mivel a láz és a fájdalom nincs jelen. Hetek, hónapok is eltelhetnek, mire a szülők érzékelik a problémát. Ez idő alatt a gyermek lemaradhat olyan információkról, melyek hatással lehetnek a beszéd és a nyelvi készségek fejlődésére.

Hogy állapítható meg a középfülgyulladás?

Bizonyos jelekből fájdalom és láz nélkül is kikövetkeztethető, hogy krónikus vagy visszatérő folyadék van a fülben:

  • figyelmetlenség
  • hangosabb a televízió vagy a rádió mint máskor
  • félreértés
  • kedvetlenség
  • megmagyarázhatatlan ingerlékenység
  • fülvakarás, -piszkálás

Mit tegyünk, ha a középfülgyulladás beszédbeli vagy nyelvi problémát okoz?

Azonnali orvosi kezelés javasolt. A fülfertőzés azonnali kezelést igényel, ezért keressük fel gyermekorvosunkat vagy egy fülorvost. Ha a gyermeknek visszatérő fertőzése és/vagy krónikus folyadékfelgyülemlése lenne, további két szakembert is érdemes felkeresni: egy audiológust és beszéddel, nyelvvel foglalkozó szakembert.

Előbbi értékeli a halláskárosodás súlyosságát, még egy nagyon fiatal, nyugtalan gyermeknél is megállapíthatja a betegség jeleit. Utóbbi felmérheti a beszédbeli és nyelvi készségeket, szükség esetén ajánlhat felzárkóztató programot.

Veleszületett okok

A kifejezés azt takarja, hogy a halláskárosodás jelei már a születéstől fogva léteznek. Ez lehet örökletes halláscsökkenés, okozhatják egyéb tényezők a méhen belül vagy a születés pillanatában.

A gyermekek 50%-ánál genetikai tényezők okozzák a veleszületett halláskárosodást. A genetikai halláskárosodás lehet autoszomális domináns, autoszomális recesszív vagy X-kromoszómához kötött.

Az autoszomális hallásvesztésnél az egyik szülő hordozza a halláscsökkenés domináns génjét, melyet a gyermek örököl. Ilyen esetben legalább 50% a hallásvesztés öröklésének valószínűsége. Olyan esetben nagyobb az esélye, ha mindkét szülő rendelkezik a domináns génnel, vagy valamelyik családi ágon fellelhetőek a halláskárosodás genetikai feltételei. Amennyiben legalább az egyik szülő hallássérült, valószínű, hogy a gyermek örökli.

Az autoszomális recesszív hallásvesztés esetén a szülők normál hallással rendelkeznek, de hordozzák a recesszív gént. Ebben az esetben 25% az esélye, hogy a gyermek halláscsökkenéssel szülessen. Amennyiben mindkét szülő egészséges hallású és nincs más hallássérült családtag, kevés az esély a hallásvesztésre.

Az X-kromoszómához kötött hallásvesztésnél az anya hordozza a recesszív tulajdonságot, melyet a férfinak továbbít.

Vannak bizonyos genetikai szindrómák a halláskárosodás területén, melyek ismert jellemzőkkel rendelkeznek. Ilyen például a Down-szindróma (kóros eltérés a génnél), Usher szindróma (autoszomális recesszív), Treacher Collins szindróma (autoszomális domináns), Crouzon szindróma (autoszomális domináns), és Alport szindróma (X-kromoszómához kötött).

Egyéb okok is eredményezhetnek veleszületett halláskárosodást, melyek nem örökletesek. Lehet ez szülés előtti fertőzés, betegség, valamilyen méreganyag kerülése az anya szervezetébe terhesség alatt, vagy egyéb, a szülés időpontjában vagy röviddel azt követően fellépő körülmények. Ezek a tényezők általában idegi halláscsökkenést eredményeznek enyhe vagy súlyos fokon. Példák:

  • herpes simplex vírus
  • Rh faktor szövődményei a vérben
  • koraérettség
  • anyai cukorbetegség
  • terhesség alatti mérgezés
  • oxigénhiány (anoxia)

Szerzett okok

A szerzett halláscsökkenés születés után bármikor jelentkezhet az ember életében, akár egy betegség vagy sérülés eredményeként. Néhány példa arra, hogy mik okozhatnak szerzett halláscsökkenést:

  • fülfertőzés (középfülgyulladás)
  • ototoxikus gyógyszerek
  • agyhártyagyulladás
  • kanyaró
  • agyvelőgyulladás
  • bárányhimlő
  • influenza
  • mumpsz
  • fejsérülés
  • zajexpozíció

Forrás: American Speech-Language-Hearing Association

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák