4 ok, amiért a fiatalok imádják a hangos zenét

  • 21.08.2017
  • Jáksó Nóra

A hangos zene károsítja a hallásunkat, és testi-lelki egészségünkre is komoly negatív hatással lehet. Sok ember, különösen a fiatalok mégis megőrülnek érte. Vajon miért?

A szórakozóhelyeken akár 97 dB-es hangerővel is szólhat a zene, ám a legtöbb fiatalt ez egyáltalán nem zavarja, sőt minél hangosabb a zene, annál jobban élvezik. Egy 2017-es tanulmány szerint több oka is van a hangos zene iránti őrületnek:

  1. Fokozza a boldogság érzését, hatására pozitívabbnak, lelkesebbnek, energikusabbnak, felszabadultabbnak érezzük magunkat.
  2. Segíti a csoportba való beilleszkedést, megkönnyíti az ismerkedést, csökkenti a gátlásokat, intimebbé teszi a hangulatot, összehozza a társaságot.
  3. Eltereli a figyelmet a negatív gondolatokról, kiszabadít a megszokott a környezetből, segít, hogy elmenekülhessünk a problémáktól, és kizárhassuk a külvilágot.
  4. Hatására magabiztosabbnak és menőbbnek érezzük magunkat. A férfiaknál fokozza a macsó érzést, ezért is szól sokszor hangos zene az autóban is.

Úgy tűnik, a hangos zene igazi lélekemelő segítőtárs lehet, de azért nem árt, ha nem csak a lelkünkre, hanem a hallásunk védelmére is odafigyelünk zenehallgatás közben.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák