A túlsúlyos tiniknél megnő a halláskárosodás kockázata

  • 19.10.2019
  • Jáksó Nóra

Azokat a serdülőket, akik túlsúllyal küzdenek, jobban fenyegeti a hallásromlás veszélye, mint normál tömegű kortársaikat. A fiatal férfiaknál és a dohányosoknál még magasabb a kockázat, mint a nőknél és a nem-dohányzók körében.

Egy 2019-es amerikai tanulmány korábbi, 2007-2010 közötti egészségügyi statisztikai adatok (National Health and Nutrition Examination Survey: NHANES) eredményét vette alapul. A halláscsökkenés előfordulása a túlsúlyos serdülők körében 24,8 % volt, míg a normál testtömeg esetén csupán 14,7 %. A magas frekvenciákat érintő hallásromlás 14,3 % volt a fiúknál, míg 8,1 % a lányok körében, túlsúlyosaknál 17,9 % volt a gyakorisága, normál súlyúaknál csak 5,4 %. Az is megállapítást nyert, hogy a magas frekvenciás halláscsökkenés rizikóját tovább növeli a dohányzás.

Az elhízás egyre nagyobb egészségi kockázatot jelent világszerte, és egyre többeket érint, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A 12-19 év közötti amerikai tiniknél az elhízás gyakorisága az elmúlt nagyjából 30 évben 10,5 %-ról 20,6 %-ra nőtt, azaz gyakorlatilag megkétszereződött. A túlsúly és az elhízás nem csak a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nem-alkoholos zsírmáj betegség és a depresszió kockázatát, hanem a hallásromlás veszélyét is növeli, ami a fiatalok esetében rosszabb tanulmányi teljesítményhez és magatartásproblémákhoz vezethet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák