A fejhallgatót használó ausztrálok majdnem fele halláscsökkenésre panaszkodik

  • 01.08.2018
  • Trestyén Zsófia

Vannak olyan fiatalok, akik havonta átlagosan 88 órát hallgatnak zenét ilyen módon, őket érinti leginkább a probléma.

4185 ausztrál bevonásával végeztek egy felmérést, melyben a fejhallgatón keresztül zenét hallgatókat kérdezték az esetleges halláskárosodásukról. A válaszadók 41%-a tapasztal valamilyen mértékű hallásromlást, 20%-uk pedig már a beszédben is nehézségekről számolt be.

A kutatók úgy vélik, hogy a legfiatalabb korosztály – a 15-19 évesek – havonta átlagosan 88 órát hallgat zenét közvetlenül fülhallgatón keresztül. A kor előrehaladtával egyenesen arányosan csökkent ezen eszközök használata. Az 50 év felettiek már csupán átlagosan mindössze 47 órán át hallgatnak így zenét havonta.

"A 18-35 évesek magas rizikó faktorba tartoznak, hallásromlás mellett már beszédértési nehézségekbe is ütköznek" – mondta dr. Megan Gilliver, a kutatást végző egyetem dolgozója.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb ausztrál felelősségteljesen hallgat zenét, sokan közülük csökkentik a hangerőt, vagy rövidebb ideig tartó zenehallgatással próbálják minimalizálni a halláskárosodás kockázatát.

A kutatók szerint a fejhallgatót használóknak három egyszerű kérdést kell feltenniük: mennyire hangos az, amit hallgatnak, mennyi ideig tart és milyen gyakran végzik ezt a tevékenységet? A kutatók azt javasolják, hogy a hangerőt a teljes hangerő 80%-a alatt tartsák, és a muzsikahallgatással töltött időt legfeljebb napi 1,5 órára korlátozzák. A kutatást végzők azt is ajánlják a felhasználóknak, hogy fektessenek be jó minőségű, jól illeszkedő, zajcsökkentős fülhallgatókba vagy fejhallgatókba.

Forrás: www.mq.edu.au

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák