A fiatalkori hallásromlás egyenes út a demenciához?

  • 28.05.2018
  • Jáksó Nóra

A hangos zenehallgatással nem csak a hallásodnak árthatsz. Az Ohio Állami Egyetem egyik legújabb tanulmánya szerint azok a fiatalok, akik észre sem vehető, enyhe halláskárosodásban szenvednek, olyan extra terhelésnek teszik ki az agyukat, amely később szellemi hanyatláshoz vezethet.

Még a legenyhébb halláscsökkenés is súlyos következményekkel járhat, ugyanis emiatt a fiataloknak olyan agyi erőforrásokat is fel kell használniuk a gondolkodási folyamatok során, melyekre tipikusan csak idősebb korukban lenne szükség.

A tanulmány érdekességét az adja, hogy a kutatók előzetesen csak arra voltak kíváncsiak, hogyan változik az agyműködés, ha egyre összetettebb üzeneteket kell megérteni. A kutatásban egészséges, 18-41 éves fiatalok vettek részt, akiknél előzőleg hallástesztet végeztek. Néhány fiatalnál meg is állapítottak enyhe halláscsökkenést, ám ez nem volt kizáró ok, éppen a kis mértéke miatt.

A kutatók akkor lepődtek meg, amikor az agy aktivitását mérő MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat során váratlan felfedezést tettek. A kutatók ugyanis az agy bal féltekéjén vártak aktivitást, ám az enyhén halláscsökkent fiataloknál a jobb agyfélteke is aktivitást mutatott. Márpedig 50 éves kor alatt normál esetben ennek nem kellene bekövetkeznie.

Egészséges fiataloknál a nyelvi megértésért teljes mértékben a bal agyfélteke felelős. Csak ahogy öregszünk, úgy kezdjük el egyre inkább használni a jobb agyféltekét, egészen pontosan a homloklebeny szürkeállományát. Úgy tűnik, az enyhe halláskárosodásban szenvedő fiataloknál azonban az agyuk jobb féltekéje kompenzálja a bal féltekét a gyengébb hangészlelés miatt.

A kutatók nem tudják pontosan, hogy ennek mi lehet a következménye idősebb korban, de a jobb agyfélteke ilyen korai kiaknázása azt jelentheti, hogy a korral gyengülő hallás ellensúlyozása rosszabb lehet idős korban. Ráadásul korábbi kutatások szerint az enyhe halláscsökkenés megduplázza, a közepes, illetve súlyos hallásromlás pedig megháromszorozhatja, de akár megötszörözheti a szellemi hanyatlás rizikóját. A kutatók azt gyanítják, hogy a felfedezésük is ezeket az eredményeket támasztja alá, és a jobb agyfélteke idő előtti „kihasználása” végső soron demenciához vezethet.

Lényeges, hogy a fiatalok felismerjék, hogy az olyan mindennapi tevékenységek, mint az MP3 lejátszók hallgatása, illetve a zenei események, koncertek, fesztiválok látogatása milyen veszélyeket rejtenek a hallásra nézve, és a hallásuk védelméről mennyire fontos, hogy gondoskodjanak. Ellenkező esetben olyan erőforrásokat kezdenek elhasználni már fiatalon, melyekre idősebb korukban nagy szükségük lenne.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák