A hallássérült gyerekeket több zaklatás éri

  • 14.01.2019
  • Trestyén Zsófia

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a halláskárosult serdülőket kétszer annyi támadás éri az iskolában, mint egészséges társaikat.

A fogyatékkal élő gyermekek, mint pl. a halláskárosultak, nagyobb számú támadástól szenvednek – állítja egy amerikai tanulmány. A halláskárosodásban szenvedő gyerekek 38,7%-át és a hallássérült serdülők 50%-át zaklatják egészséges társaik.

A vizsgálatban a 7-11 éves gyerkőcök és a 12-18 éves serdülők benyomásait hasonlították össze. A halláskárosodásban szenvedő serdülők közül 50% élt már meg zaklatást, míg ép társaik 28%-ának volt már része inzultusban. A halláskárosodott gyermekek 38,7%-át bántalmazták, szemben a halláskárosodás nélküli társaikkal, akiknek 33%-a élt meg ilyesmit. A hallássérült gyermekek alacsonyabb arányban léptek fel bántalmazóikkal szemben, mint a halláskárosodásban szenvedő serdülők.

A megfélemlítés típusai

A halláskárosultak inkább vannak kitéve zaklatás veszélyének, mivel „eltérnek” az általános lakosságtól – állítja a tanulmány. A tanulmány szerint a halláskárosultak több mint 25%-a kimaradt a szociális tevékenységekből, míg a halláscsökkenés nélküli serdülőkorúak mindössze 5%-a érezte a társadalmi kirekesztést. Az egyéb típusú zaklatások magukban foglalták a vagyont érintő károkat és a szóbeli bántalmazást.

A tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a résztvevők mit gondoltak a zaklatásuk okáról. Körülbelül 45% nem tudta, hogy miért bántják őket, 20% azt mondta, hogy halláscsökkenésük vagy cochleáris implantátumuk az oka és 20%-uk azt mondta, hogy viselkedésük vagy kinézetük miatt inzultálják őket.

A vizsgálat során olyan gyermekeket és serdülőket kérdeztek meg, akik cochleáris implantátumokat vagy hallókészüléket használtak, és beiratkoztak egy oktatási programba.

Források: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák