Az ének segít a cochleáris implantátumokkal rendelkező gyermekeken

  • 29.09.2019
  • Trestyén Zsófia

Azok a gyerkőcök, akik énekelnek otthon, jobban érzékelték a zajt és a beszédet.

Egy kutatás kimutatta, hogy a cochleáris implantátumokkal rendelkező gyerkőcök hallásán javít, ha gyakran énekelnek vagy játszanak valamilyen hangszeren.

A tanulmány megbecsülte azt is, hogy a rendszeresen éneklő cochleáris implantátumokkal rendelkező gyermekek hogyan fejlődnek, az implantátummal nem rendelkező gyerekekkel szemben.

A vizsgálat során az életkor és a beszédben bekövetkezett változásokat figyelték meg 14–17 hónapos időszak során. A cochleáris implantátumokkal rendelkező gyermekek zajérzékelését összehasonlították a normál hallású gyermekek csoportjával.

A normál hallású csoporthoz képest az egész cochleáris implantátumcsoport kevésbé volt toleráns a zajra a beszédérzékelésben, de mindkét csoport hasonlóan fejlődött zene hatására. A cochleáris implantátumokkal rendelkező gyerekek közül azonban az éneklő csoport jobb eredményeket produkált beszédben, mint a nem éneklők gyülekezete.

A tanulmány következtetései

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a cochleáris implantátumokkal rendelkező gyermekek, akik rendszeresen énekeltek otthon, jobban érzékelték a beszédet, még akkor is, ha zaj volt, mint a másik csoport.

A szerzők azt sugallják, hogy az éneklés és a hangszereken való játék javíthatja a beszéd észlelését a zajban a cochleáris implantátumokkal rendelkező gyermekek esetében.

Forrás: www.healthyhearing.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák