Gyakori a halláskárosodás a holland gyerekek körében

  • 28.05.2018
  • Trestyén Zsófia

Egy tanulmány állítása szerint a 9-11 éves korosztály közel 8%-a hallássérült.

A halláskárosodás gyakori jelenség a holland gyermekek körében

A Hollandiában végzett tanulmányban a gyerkőcök többségének koruknak megfelelő volt a hallása, mindkét fül esetében 15 dB vagy annál kisebb hallási küszöbértékkel. Azonban az alanyok 7,8%-a, akiknél a vizsgálat során tesztelték a hallást, már kisebb mértékű halláskárosodás volt kimutatható legalább az egyik fülnél.

Milyen módszerrel tesztelték a hallásukat?

A vizsgálatot 0,5; 1; 2; 3; 4; 6 és 8 kHz-en végezték, és mindkét fülben timpanometriát alkalmaztak, amely a *fülkürt működéséről és a dobüregben lévő légnyomásról, a középfül működéséről ad felvilágosítást. Vizsgálja a dobhártya működését, azt érzékeli, hogy légnyomásváltozás mellett miként változik a dobhártya mozgása, és méri a középfülben lévő nyomást.

Az enyhe halláskárosodást arra értik, mikor a legcsendesebb hangok, amelyeket az emberek érzékelnek 25 és 40 dB között vannak. Ez azt jelenti, hogy klinikailag a gyerekek nem mutattak enyhe halláskárosodást sem. De ilyen fiatal gyerekkorban a 16 dB-es küszöbértéket meghaladóan halláskárosodásról beszélünk, vagyis a vizsgált alanyok közel 8%-ának van némi hallásproblémája az azonos korú többi gyermekhez képest.

A tanulmányról

A tanulmányt 5.368 9 és 11 év közötti gyermek bevonásával végezték Rotterdamban.

Forrás: hear-it.org

*Definíció a hazipatika.hu oldalról.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák