Hatékony tanulás a hangokkal?

  • 12.11.2018
  • Bordohányi Alexandra

Tanulás során sokkal jobban igénybe vesszük az egyes érzékszerveinket, mint a többit, és az alapján, hogy melyik ez az érzékszervünk, típusokba sorolhatók vagyunk. A legtöbben a vizuális típusba tartoznak, azaz az új dolgok elsajátításakor, és a korábban megszerzett tudás felidézésekor leginkább azokhoz az emlékeikhez nyúlnak, amelyek valamilyen kép formájában jeleníthetők meg, így általában mint egy fotót, úgy idézik fel például a könyv oldalait, amelyből tanultak. A vizuális típusok mellett léteznek még auditív típusok, akiknél a hallás csatornája az elsődleges a tanulás során, és kinesztetikus típusok is, akiknél pedig a különböző mozgásos csatornák.

Milyen egy auditív tanuló?

Az auditív típusú személy főként úgy tud tanulni, ha szóban hallja az információt. Az marad meg benne leginkább, amit egy előadás során a tanár elmond, vagy amit elmagyaráztak neki egy beszélgetés során. Ebbe a típusba a tanulók nagyon csekély százaléka tartozik, csupán 10-15%-os az auditív személyiségek aránya a többi tanulási típushoz képest. Az auditív személyiségek nagyon figyelmesen tudnak hallgatni, ők azok, akik egy órán annyira a tanár szavaira tudnak koncentrálni, hogy nehéz bármi mással elterelni a figyelmüket. Az auditív emberek képesek ezt a hallott információt előhívni később, így sok esetben nem szükséges, hogy otthon, egyedül tanuljanak valamit, mint például a vizuális típusoknak, hiszen a szükséges tudást már a tanórákon meg tudják szerezni. Az auditív személyiségek éppen ezért nagyon rövid vázlatokkal dolgoznak, keveset írnak le az elhangzott információból, hiszen elegendőek számukra a kulcsszavak, amelyekkel előhívhatják a beszélgetést. Olvasáskor, könyvből való tanuláskor hangosan kimondják a szavakat, hiszen maguktól is a hangok után tudnak tanulni.

Ismerd fel, ha auditív típus vagy

Az auditív emberek gyakran sokat beszélnek, hiszen nem csak a tanulást kell hangosan csinálniuk, de a gondolkodást is. Szívesen hallgatnak felolvasott szövegeket, és nagyon szeretik a zenét is, a dalszövegeket pedig hihetetlenül hamar meg tudják jegyezni. Ha emlékeket idéznek fel, a legtöbbször párbeszédek jutnak eszükbe az egyes szituációkból, és sokkal jobb a névmemóriájuk, mint hogy fel tudják idézni egy újonnan megismert ember külső vonásait. Az ábrákat, táblázatokat, grafikonokat nagyon nehezen jegyzi meg ez a személyiségtípus, viszont ha elmesél magának valamit többször, akkor azt már könnyedén meg tudja tanulni, és a hosszútávú memóriájában rögzíteni. Mivel az auditív embereknek a gondolkodás is könnyebben megy hangosan, sokkal hatékonyabbak a problémamegoldásban is, ha azt kimondják, és megbeszélik magukkal.

Ha az auditív csoportba tartozol, mindig olvasd fel magadnak a szövegeket, ha otthon tanulsz. Koncentrálj arra az információra, amely a tanórákon, előadásokon hangzik el. Ha egy ábrával, grafikonnal találkozol, azt is próbáld magadnak elmagyarázni szóban, hogy minél többet megjegyezhess belőle. Tanulás során nyugodtan hallgass zenét, hiszen a háttérzaj téged valóban segít abban, hogy minél több dolgot megjegyezz. Ha sok új információt kell elraktároznod, segíteni fog, ha ritmusokat, rövid dallamokat társítasz az egyes részekhez, így könnyebben előhívod majd azokat egy számonkérés során. Egy új nyelvet is leginkább úgy tudsz elsajátítani, ha szövegeket hallgatsz, beszélgetsz az új nyelven, és a szavakat felmondod magadnak, akár egy diktafonra, hogy később visszahallgathasd őket.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák